Емитор 494: Шетња кроз будућност (1924)

Емитор 494: Шетња кроз будућност (1924)

When

10/09/2018    
19:00

Where

Dom Omladine
Makedonska 22, Beograd

Event Type

Локација: Клуб Дома омладине Београда

У Емитору 494 објављујемо текст до сада непознатог домаћег научнофантастичног романа Шетња кроз будућност. Роман је у наставцима објављиван од јуна 1924. до априла 1925. у листу Будућност, првом комунистичко-пролетерском књижевном часопису за децу у југословенској средини. Часопис је покренуо и уређивао лекар и комунистички активиста Драгутин Т. Владисављевић, први преводилац Марксовог Капитала на српски језик. Главни лик и „ауторка“ романа је Мала Зора, која се појављује већ од првих бројева Будућности као ауторка различитих књижевних прилога, али и као протагонисткиња поучних анегдота из свакодневног живота малих пролетера. Пошто је Зорин лик имао програмски карактер и опстао кроз све фазе и идеолошке мене часописа, иза овог псеудонима се по свој прилици крије перо покретача и уредника Будућности др Драгутина Владисављевића.

Шетња кроз будућност остварена је у жанровском кључу социјалне утопије дате из угла детета и фокусирана пре свега на нови тип школе у футуристичкој пројекцији идеалног комунистичког друштва, које се имагинира као дечји рај на земљи. Будућност о којој се ради јесте наша савременост: футуристичко-утопијска пројекција смештена је у време око 2024. године, праћена одговарајућим технолошким али пре свега друштвеним напретком. Шетња је у том смислу заиста и променада кроз основне поставке часописног програма и његове, како је Владисављевић говорио, „борбене комунистичке педагогије“.

Роман је у току научноистраживачког рада запазила др Биљана Андоновска, која је уз ово издање романа приложила и текст који даје увид у околности под којима је дело настало, могуће узоре и основну анализу дела.

Модератор: Жарко Милићевић. Гости: др Биљана Андоновска, Институт за књижевност и уметност; Миодраг Миловановић, аутор књиге „Српска научна фантастика“

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *