Emitor 494: Šetnja kroz budućnost (1924)

Datum/Vreme
10/09/2018
19:00

Lokacija
Dom Omladine

Kategorija


Lokacija: Klub Doma omladine Beograda

U Emitoru 494 objavljujemo tekst do sada nepoznatog domaćeg naučnofantastičnog romana Šetnja kroz budućnost. Roman je u nastavcima objavljivan od juna 1924. do aprila 1925. u listu Budućnost, prvom komunističko-proleterskom književnom časopisu za decu u jugoslovenskoj sredini. Časopis je pokrenuo i uređivao lekar i komunistički aktivista Dragutin T. Vladisavljević, prvi prevodilac Marksovog Kapitala na srpski jezik. Glavni lik i “autorka” romana je Mala Zora, koja se pojavljuje već od prvih brojeva Budućnosti kao autorka različitih književnih priloga, ali i kao protagonistkinja poučnih anegdota iz svakodnevnog života malih proletera. Pošto je Zorin lik imao programski karakter i opstao kroz sve faze i ideološke mene časopisa, iza ovog pseudonima se po svoj prilici krije pero pokretača i urednika Budućnosti dr Dragutina Vladisavljevića.

Šetnja kroz budućnost ostvarena je u žanrovskom ključu socijalne utopije date iz ugla deteta i fokusirana pre svega na novi tip škole u futurističkoj projekciji idealnog komunističkog društva, koje se imaginira kao dečji raj na zemlji. Budućnost o kojoj se radi jeste naša savremenost: futurističko-utopijska projekcija smeštena je u vreme oko 2024. godine, praćena odgovarajućim tehnološkim ali pre svega društvenim napretkom. Šetnja je u tom smislu zaista i promenada kroz osnovne postavke časopisnog programa i njegove, kako je Vladisavljević govorio, „borbene komunističke pedagogije”.

Roman je u toku naučnoistraživačkog rada zapazila dr Biljana Andonovska, koja je uz ovo izdanje romana priložila i tekst koji daje uvid u okolnosti pod kojima je delo nastalo, moguće uzore i osnovnu analizu dela.

Moderator: Žarko Milićević. Gosti: dr Biljana Andonovska, Institut za književnost i umetnost; Miodrag Milovanović, autor knjige “Srpska naučna fantastika”

Print Friendly, PDF & Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *