O Društvu

Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ osnovano je u Beogradu 1981. godine. Nazvano je po Lazaru Komarčiću (1839-1909), srpskom novinaru i književniku, piscu prvog srpskog naučnofantastičnog romana „Jedna ugašena zvezda“ (1902).

Među osnivačima, članovima, saradnicima i prijateljima društva nalaze se skoro svi značajniji pisci, urednici, publicisti i istraživači srpske fantastike, kao i plejada likovnih umetnika, strip-crtača, itd.

Osnovna misija Društva je da spaja ljude koji se interesuju za fantastičko stvaralaštvo i koji se time i bave, u svim granama umetnosti.

EMITOR, nagrađivani časopis koji donosi priče, ilustracije, prikaze, kritike, vesti, novosti, zanimljivosti, … iz sveta fantastike.

BEOKON, konvencija ljubitelja fantastike je (trudimo se) godišnja manifestacija koja na jednom mestu okuplja i fanove i umetnike. Cilj: zabaviti se, videti nešto novo, upoznati ljude sličnih interesovanja, napraviti nešto novo potom.

FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE je žanrovski filmski festival koji predstavlja domaća ostvarenja sedme umetnosti iz domena fantastike. FSFF je putujući festival, i posle starta na BEOKONU počinje da kruži Srbijom.

Društvo dodeljuje sledeće nagrade:

* Nagrada „Lazar Komarčić“ za najbolja fantastička dela objavljena u prethodnoj godini za najbolje književne forme (od 1984)

* Nagrada Ljubomir Damnjanović za najbolja dela objavljena u prethodnoj godini u klupskom časopisu Emitor (od 2003)

Sastanci Društva su ponedeljkom od 19h u Domu omladine Beograda, tribinska sala, ulaz iz Makednoske ulice (pauza jul-avgust). Imaju formu tribina i predstavljanja knjiga, filmova, stripova, fenomena koji spadaju pod široke odrednice fantastike, naučne fantastike, epske fantastike, horora, i čegasvejošne. Prisustvo svim tribinama je slobodno i besplatno. Dobrodošli!

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *