O Društvu

Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ osnovano je u Beogradu 1981. godine. Nazvano je po Lazaru Komarčiću (1839-1909), srpskom novinaru i književniku, piscu prvog srpskog naučnofantastičnog romana „Jedna ugašena zvezda“ (1902).

Među osnivačima, članovima, saradnicima i prijateljima društva nalaze se skoro svi značajniji pisci, urednici, publicisti i istraživači srpske fantastike, kao i plejada likovnih umetnika, strip-crtača, itd.

Osnovna misija Društva je da spaja ljude koji se interesuju za fantastičko stvaralaštvo i koji se time i bave, u svim granama umetnosti.

Gde nas naći:

Sastanci Društva su ponedeljkom od 19h u Domu omladine Beograda, tribinska sala, ulaz iz Makedonske ulice (pauza jul-avgust). Imaju formu tribina i predstavljanja knjiga, filmova, stripova, fenomena koji spadaju pod široke odrednice fantastike, naučne fantastike, epske fantastike, horora, i čegasvejošne. Prisustvo svim tribinama je slobodno i besplatno. Dobrodošli!

na mrežama: fejsbuk, twitter / x, instagram

Čime se sve bavimo:

fanzin EMITOR, nagrađivani časopis koji donosi priče, ilustracije, prikaze, kritike, vesti, novosti, zanimljivosti, … iz sveta fantastike.

konvencija BEOKON, manifestacija koja na jednom mestu okuplja i fanove i umetnike. Cilj: zabaviti se, videti nešto novo, upoznati ljude sličnih interesovanja, napraviti nešto novo potom.

ptičica koja se osamostalila i odletela iz gnezda: FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE je žanrovski filmski festival koji predstavlja domaća ostvarenja sedme umetnosti iz domena fantastike. FSFF je putujući festival, i posle starta na BEOKONU počinje da kruži Srbijom.

Društvo dodeljuje sledeće nagrade:

Nagrada „Lazar Komarčić“ za najbolja fantastička dela objavljena u prethodnoj godini za najbolje književne forme (od 1984)

Nagrada Ljubomir Damnjanović za najbolja dela objavljena u prethodnoj godini u klupskom časopisu Emitor (od 2003)

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *