Смеђа револуција

Ваше височанство, чланови Шведске академије наука, колегинице и колеге добитници Нобелове награде, даме, господо и остали, укључујући ту и бивше скептике и моје прогонитеље: иако конвенција и учтивост налажу да притворно истакнем своју недостојност да примим ове две награде за исто такозвано откриће, добити Нобела за биологију и мир у истој години тешко је спојиво са лажном скромношћу, а и лично нисам, после свег подсмеха који сам трпео пре него што сам коначно стао пред вас, у нарочитом расположењу за учтивост.

Зар није истина да, чак и пошто је Смеђа револуција спасила светску привреду економске кризе и ослободила биосферу кризе глобалног загревања, оно што је спасило светску цивилизацију, па чак и сам живот на земљи, не може поносито да се зове својим правим именом, а ја, који сам био његов заточник, зар нисам и даље жртвом подсмеха у мрским карикатурама и клозетским графитима, и нећу ли и сам чак и сада бити понижен епитетом добитника Нобелове награде за скатологију у популарној жутој штампи?

Нека вам буде! Нека се моја два Нобела здруже под славним смеђим барјаком који сам носио до ове победе! Устаните и поздравите спасиоца планете, племениту смеђу твар која је заменила петролеј и угаљ на месту основног извора енергије наше победничке светске цивилизације!

Најмање двеста педесет билиона килограма годишње производе људи и животиње! Може се прерадити у преко четрдесет и пет билиона кубних метара метана, што је више енергије него цела годишња производња нафте из давних дана њених врхунаца! А као нуспроизвод – бесплатна храна! Сваке године, заувек, докле год расте трава и теку реке и спасоносна твар се котрља низбрдо са њима!

Каптира се у сваком преправљеном тоалету на свету, у сваком модернизованом затвореном свињцу и обору, кокошињцу и зоолошком врту! Метан се дестилује из ње уз помоћ једноставних соларних колектора и панела које греју велике пећи и производе електрицитет у обилним количинама како би напајале водоничне батеријске ћелије аутомобила и камиона, напајају нашу индустрију, осветљавају наше домове и градове!

А сав тај метан не сагорева на отвореном и не трује ваздух светлуцавим смогом и не диже температуру планете гасовима стаклене баште, већ се задржава у изолованим, затвореним генераторима који угљен-диоксид од његовог сагоревања рециклирају у угљене хидрате за исхрану гладних, уз помоћ сунца, воде и вештачке фотосинтезе, као што је биомаса планете и чинила отприлике откад постоји.

О, да, пошто сам се заузео за ову ствар и спасио свет од његове рођене глупости по цену трајне поруге коју сам доживео, једина скромност коју сам иоле спреман да глумим данас пред овим узвишеним скупом је да нисам измислио ништа што биосфера није већ сама од себе радила сасвим добро све док индустријска цивилизација није дигла нос пред очигледно природним и природно очигледним и тако нарушила природни циклус.

Сунце, вода и угљен-диоксид претварају се фотосинтезом у угљене хидрате, угљени хидрати дају енергију животињском свету, а животињски свет испушта угљен-диоксид на једну стану а воду и издашне фекалије на другу, и тако му је то.

А ми смо то све избацивали низ нужнике, испуштали у мора, пустили да се слива у реке и таложи у рибом богатим лагунама и шири заразу и смрад, спаљивали смо то на отвореном и зачепљивали носеве, потрошили смо милијарде и милијарде разбацујући се или покушавајући да га се отарасимо, а све то време траћили смо вечно обновљиви ресурс који је сада, коначно, постао енергетски извор светске цивилизације и омогућио нам да зауставимо ефекат стаклене баште и нахранимо гладне хуманим крмивом.

Двеста педесет билиона килограма годишње!

Енергија једнака највећој годишњој производњи нафте!

Балега! Поган! Нечистоће! Фекалије! Какица!

Зовите га свим тим мноштвом бледих еуфемистичких надимака, али будите свесни шта је у питању, дуго презрена, порузи и презиру изложена супстанца коју сви производимо сваког боговетног дана, исто као и свака животиња коју једемо и многе од оних које не једемо; е, то је постало гориво машинерије преображења прве људске цивилизације која се ослободила сагоревања необновљивих фосилних горива.

Суверена твар нашег славног постпетролејског доба!

Хајде да овде, у овом високопоштованом храму науке и културе наша врста коначно каже бобу – боб.

Као што сте ви мене овенчали златним ореолом нобеловца, тако и ја сада, пред вама, крунишем сунце наше славне Смеђе револуције његовим правим именом. Штујте га! Клањајте се! Кажите, коначно, и отворено:

Живео Цар Говно!

Норман Спинрад
(Norman Spinrad At Large and Commons)
изворно објављно у часопису Nature, 2008
https://www.nature.com/articles/455564a

Превод: Милош Петрик

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *