TRIBINA: Džesika Džouns

Učesnici tribine od 14.12, posvećene seijalu Džesika Džouns koji je snimljen po Marvelovom stripu Alias bili su VKV. Marija Pajković, koja se kvalifikovala time što je za nas pisala dobre članke o Derdevilu i Džesiki Džouns, Bojan Butković koji se kvalifikovao time što je verovatno prvi u kosmosu odgledao sve epizode serije i Miloš Petrik koji se u više navrata dokazao kao moderator. I publika je bila super kvalifikovana u smislu da su gotovo svi prisutni bili fanovi serije, tako da ako vi to niste a) nećete razumeti o čemu smo govorili, b) biće vam spojlovano. Da ne bude posle da nismo upozorili.

Stripski serijal Alias autora Brajana Majkla Bendisa i Majkla Gejdosa izlazio je od 2001. do 2004. I njime je započeta MAX edicija stripova. Drugi serjal o Džesiki Džons zove se Pulse i izlazio je do 2006. godine, a kasnije se Džesika pojavljuje u drugim Marvelovim stripovima tog univerzuma. Ovo je druga serija (posle Derdevila) u saradnji Netfliks-Marvel.

Marija je izjavila da joj je bilo lako da piše o Derdevilu jer ga voli, ali iako joj se serija dopala, sama Džesika koju glumi Kristen Riter nije – deluje kao Bela iz Sumraka: nema emocija, izraza lica itd. Seriju po njoj zanimljivom čine ostali likovi, pre svega Malkolm koji joj je u stripu pomoćnik i fanboj, dok u seriji imaju potpuno drugačiji odnos. Kilgrejv joj je takođe fenomenalan, ali po priznanju same MP tu možda ima i fangrlisanja na samog glumca (Dejvid Tenant).

Bojan je istakao da je priča dosta promenjena u odnosu na strip i da su sve promene (iznenađujuće) na bolje. Iz stripa je preuzeto delimično Džesikino poreklo, Ljubičasti čovek, odnosno Kilgrejv (koji se pojavljuje u samo četiri sveske). Promenjena je njena najbolja prijateljica koja je u stripu Mis Marvel, a ne Triš Voker kao u seriji, modifikovana je noćna sestra, Kilgrejv je pobeđen na mnogo bolji način…

https://www.youtube.com/watch?v=Pw7lAFlCSlY

Još jedan sporedni lik je Luk Kejdž koji je bitno drugačiji nego u sopstvenim stripovima. Na kratko se povela diskusija o tome da li bi Luk iz stripa u borbi samleo Džesiku iz stripa, ali nije donesen nikakav zajednički zaključak. A njihov odnos je sličan kao u stripu. Tu se uključila i publika u razgovor o tome ima li među njima hemije ili ne, ali kako niko od učesnika nije imao ni približno sličnu predstavu o tome šta je hemija na tome se i završilo.

(Na ovom mestu se razgovor o samom serijalu na kratko prekinuo pa smo čuli par priznanja o tome ko je kako binge-watchovao seriju na osnovu čega je utvrđeno ko je pravi fan a ko onako)

Dakle, priča ne prati sasvim taj Kilgrejv stori ark.

Džesika nema superherojski alter ego u seriji, ali ubačen je omaž njenom alter egu Džul (Jewel) u vidu svetlucavog kostima od spandeksa koji ona sa gnušanjem odbija da obuče.

Istaknuto je i da Kilgrejv nije pravi superzločinac jer nema želju da vlada svetom već ima samo lične motive (da vlada Džesikom).

https://www.youtube.com/watch?v=eQ3s178GW0Q

Ono o čemu se zaista mnogo govori kada je Džesika Džons u pitanju je njen PTSD nastao usled nasilja koje je trpela dok je bila u vezi sa Kilgrejvom i činjenica da je PTSD i taj njihov odnos prilično verno prikazan, sudeći po npr. ovom članku. Psihološko nasilje je ovde veći faktor za razvoj likova od fizičkog, za razliku od drugih superherojskih filmova.

Tu je i pitanje naglašene političke korektnosti same serije gde se nekad jasno govori o polnim i rasnim predrasudama, pravu na izbor itd.

Razgovor se završio pričom o pravcima u kojima bi univerzum mogao da se razvija i kompatibilnosti fimskog i televizijskog univerzuma. Mnogi sporedni likovi iz Džesike Džons pokazuju naznake da će postati Marvelovi stripski heroji ili zločinci i ostaje da se vidi ima li Marvel plan za njih ili se čeka reakcija publike pa će se u skladu sa tim i ponašati.

Ivana Nešić

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *