Priča, prerada, omaž: TV serija Daredevil

Preuzeto sa Wikimedia portala

Javnost se sa serijalom o Čovjeku bez straha upoznala još (nekima) davne 1964. godine, a relevantnost ga nije napustila ni posle pet decenija. Netflixova nova serija Daredevil postala je izuzetno popularna velikom brzinom i sa naizgled neočekivanom lakoćom, za šta smatram da je najviše zaslužna spremnost kreatora da se pozabave originalom. Sa jedne strane, ovo je priča o maskiranom odmetniku, superheroju sa neupadljivim dnevnim poslom čiju smo srž čuli i vidjeli spinovanu na hiljadu načina unutar Marvela i DCja, a sa druge, ovo je podjednako i priča o uspjehu američkog storytellinga.

Metju Mardok, kog glumi Čarli Koks, je izgubio vid kao dječak, nakon čega su mu se izoštrila druga čula, pogotovo sluh. Nedugo zatim je izgubio i oca, kao što to obično biva u origin pričama. Očigledno se ne postaje heroj bez velike tragedije iz djetinjstva, mada nije na odmet ni nepoznati, mudri učitelj koji je baš vas izabrao zbog talenata koje još ne (znate da) posjedujete. Fogi Nelson (Elden Henson) je Metov kolega sa fakulteta i poslovni saradnik u advokatskoj firmi Nelson & Murdock, koja za našeg heroja nije samo paravan već i produžetak njegove uloge čuvara Hels Kičena, naselja u Njujorku. Fogi je većinu vremena bezbrižni komedijaš koji pravi zanimljiv kontrast nemilim dešavanjima kojih, hvala kreatorima stripa i serija, nikada ne manjka u ovom naselju. Osim njih, tu je i Keren Pejdž (Debra En Vol), klijentkinja a zatim sekretarica u firmi, koja postaje dio ljubavnog kvazi-trougla: njoj se sviđa Met (a kako i ne bi), dok se ona sviđa Fogiju.

Za prvu sezonu nije nebitan ni lik Kler Templ (Rosario Doson), koju su brojni fanovi prepoznali kao Night Nurse, lika iz stripova za koju se svi nadamo da će biti spona između očekivanih serijala AKA Jessica Jones, Iron Fist, Luke Cage i The Defenders. Kler je pomoćnica, svojevremeno i sidekick, zatim učesnica u romantičnom podzapletu, a kasnije djeluje kao da polako napušta ovu Marvelovu seriju. Time dolazimo do mog ljubimca, Kingpina, Vilsona Fiska. Fiska glumi Vinsent D’Onofrio, kojeg publika poznaje iz filmova poput Full Metal Jacket i Men in Black, kao i iz serije Law & Order: Criminal Intent, i koji je apsolutno briljantan u svojoj ulozi, do te mjere da baca sijenku na original sa stripovskih strana. D’Onofrijev antagonista je savršen jer je prvenstveno čovjek, i kao što Met nije samo dobrica, već umije i da nas uplaši, tako i Fisk poprima obilježja razvijenog karaktera – ima svoju Kingpin stranu, naravno, ali takođe sprema doručak za svoju djevojku.

Preuzeto sa Marvel.com

Nelson, Pejdž, Mardok, Templ, Fisk

Stari fanovi su mogli da odahnu, jer ovaj Daredevil ni najmanje ne podsjeća na Aflekovog iz 2003, a svi likovi su preuzeti iz stripa. Poštovanje prema originalu ide do te mjere da je serija objavljena u aprilu ove godine, što je nestandardan termin za emitovanje potpuno nove sezone, no, u pitanju je omaž stripu koji je takođe objavljen u aprilu, tačno 51 godinu ranije. Ako ste tu simboliku propustili, u prvoj epizodi, odnosno u prvim minutima mogli ste da vidite isti taj datum na oznaci TYP A 0464xxxx na kantama toksičnog otpada koji je oslijepio našeg junaka (koji je, ruku na srce, ipak nekoliko godina mlađi nego što ga se sjećamo iz stripa).

Preuzeto sa portala Wikimedia

Daredevil: Crveno i crno

Od svega što su zadržali lično sam najzahvalnija na ideji i vizuelnom prikazu „čovjeka u crnom“, kako Meta nebrojeno puta u seriji nazivaju. Činjenica da su kreatori serije sačekali do samog kraja prve sezone da uvedu poznato crveno odijelo potpuno je u skladu sa likom ovog maskiranog odmetnika, iako je Daredevilova crna maska krajnje nepraktična za borbu (što i on vremenom shvata). S druge strane, podjednako sam zahvalna što su promijenili Kingpinov izgled, a ubacili čak i referencu na poznato bijelo odijelo u razgovoru Fiska i njegove djevojke, Vanese u kojem i on potvrđuje da bi to bilo „malo previše“.

Jedan od razloga za gledanje ove serije mogao bi biti sklonost prema Marvelu; drugi visok rejting koji sigurno bar nečim mora biti opravdan; treći strast koja se razvila iz stripova – koji god da je u pitanju, ja bih mu na vašem mjestu vjerovala i što prije skinula sve epizode. Ako ništa drugo, tako će vam bar biti malo jasnije ono što ste upravo pročitali.

Marija Pajković

punu verziju ovog članka čitajte u sledećem štampanom izdanju Emitora

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

  1. Odličan članak. Nisam nikad gledao Dare Devil (niti nameravao) ali izgleda da je to velika greška s moje strane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *