Svemirski ludaci 3

Devetnaesti septembar samo što nije, ali ukoliko već vapite za Kapaldijem i Kolmanovom za kontrolama TARDISa (posebno nakon glasina da će se u ovoj sezoni Dejvid Tenant pojaviti u flešbeku na epizodu The Fires of Pompeii, koji bi trebalo da objasni zašto dvanaesti Doktor nosi isti lik kao Kapaldijev rimski trgovac Cecilije), evo srodnih filmskih, stripskih i televizijskih metadon-preporuka koje će vam pomoći da prebrodite krizu.

  1. Rich Johnston / Eric J.

The Room with a Déjà View

Kada nije prezauzet radom na tabloidizaciji strip-industrije, Rič Džonston, glavni urednik BleedingCool.com piše i poneki (uglavnom izrazito ispodprosečan) strip. No biće da je svoju najbolju ideju sačuvao za franšizu koja mu je bliska srcu. Potpomognut svrsishodnim crtežom Erika Džonsona (Rex Mundi), Džonstonov eksperimentalni one-shot iz 2009. prati blago depresivnog desetog Doktora (koji shvata da mu ne prija samački život, bez ikakvog TARDISaputnika) i njegov pokušaj da reši ubistvo čiji se počinitelj već zna.

Naslovnica (izvor)

Naslovnica (izvor)

Ovaj kratki svemirski krimić primenjuje zanimljivu narativnu caku, sličnu onoj koju će Nil Gejmen neku godinu kasnije primeniti u svojoj nagrađivanoj epizodi The Doctor’s Wife. Međutim, osvežavajuće je što je nelinearna (ili bolje rečeno, kontra-linearna) vanzemaljska percepcija vremena u Room with a Déjà View još i bolje realizovana, pošto Džonston uspeva da maksimalno iskoristi prednosti stripske forme i pruži nam strip koji će moći da (na momente) čitaju unapred, unazad i na preskok, pretvarajući i čitaoce u svojevrsne galifrejske „Gospodare vremena“ koji su u stanju da krive prostor i vreme po sopstvenom nahođenju.

Overite ako: ste raspoloženi za kratku-ali-slatku vremensku misteriju.

Izbegnite ako: ne volite stripove koji iziskuju naknadno iščitavanje i sl. ulaganje dodatnog napora.

  1. Constantine (2014) + probrane Hellblazer epizode

Nedavno ugašena (ali i polu-povampirena, ako je verovati tizerima za 4. sezonu Arrow-a) NBC-jeva serija Constantine je bila katastrofalno (a opet, očekivano) loša adaptacija svog izvornog materijala, ali ukoliko je posmatramo kao cover-band koji radi isključivo šlager obrade Wu-Tang Clana (iliti obrađuje kultni strip Hellblazer u maniru lošijih epizoda Doctor Who-a), može da bude umereno zabavna.

Konstantin u (metsmitovski preglumatanoj a ipak šarmantnoj) izvedbi Meta Rajana je, poput Doktora, Neočekivana Sila Koja se Iznenada Pojavljuje i Sjebava Stvar, naoružan britanskim akcentom, tragično-misterioznom prošlošću, sedištem operacija koje je veće ioznutra, deus ex machina multipraktik alatkom (u ovom slučaju koferčetom) i čudesnim parčetom papira koje mu omogućava da se identifikuje kako poželi. U pratnji zgodne-a-frustrirajuće saputnice, on putuje svemirom (što je, za potrebe Amerikanaca, u ovom slučaju SAD i okolina) i susreće se sa osvežavajuće urnebesnim i tupavim negativcima.

Štaviše, probrane epizode samog stripa Hellblazer imaju tu i tamo doktorhuovski vajb, te možete pročitati i sledeće: Hellblazer: All His Engines, Dark Entries, Hellblazer #25-26, #144-145.

Overite ako: niste čitali Hellblazer.

Izbegnite ako: ste čitali Hellblazer.

  1. Justin Roiland & Dan Harmon: Rick & Morty

Najbolje smo sačuvali za kraj: aktuelni animirani SF masterpis, nastao kao groteskna i vulgarna parodija Povratka u Budućnost, pretočen u nihilističku i urnebesnu nedeljnu dozu teških životnih istina.

Morti Sančez je običan tunjavi klinac, koji svo slobodno vreme (hteo ili ne hteo) provodi sa svojim svemoćnim dekom Rikom, ludim naučnikom koji je emotivno i psihički sagoreo istražujući nebrojene uni/mikro/multiverzume i dimenzije. Zajedno sa ostatkom porodice – Džerijem i Bet, epski disfunkcionalnim roditeljima na ivici razvoda, i Mortijevom sestrom Samer – Morti pokušava da preživi talas ludila i haosa koji je Rik uneo u njihov depresivno neposeban život u predgrađu.

Čedo majstor savremene strukturalističke komedije, Dena Harmona (Community, The Sarah Silverman Program),  i njegovog nenormalnog  kolege animatora Džastina Rojlanda, ova serija spaja društvenu kritiku i neprijatne strane ljudskosti South Park-a sa čudesnim i eksperimentalnim SF horizontima Futurame. Pridodajte tome impresivan niz gostujućih glasova (od Kristine Hendriks, do Stivena Kolbera), šizofreni spoj brižljivo struktuiranih, a opet zapanjujuće improvizovanih zapleta/skečeva/epizoda,  te neočekivano humanu i emotivnu crtu serije čiji je borbeni poklič podrigivanje praćeno prdežom, i čeka vas neponovljiv fenomen koji će, uz malo sreće, naterati i Mofata da hvata beleške i primeni ih na čangrizavog Kapaldijevog doktora.

Overite ako: volite kvalitetan SF i imate smisla za humor.

Izbegnite ako: ne znate šta valja, te mrzite radost i sve što vole mladi.

(prvi deo) (drugi deo)

Draško Roganović

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *