Svemirski ludaci 2

Devetnaesti septembar samo što nije, ali ukoliko već vapite za Kapaldijem i Kolmanovom za kontrolama TARDISa (posebno nakon glasina da će se u ovoj sezoni Dejvid Tenant pojaviti u flešbeku na epizodu The Fires of Pompeii, koji bi trebalo da objasni zašto dvanaesti Doktor nosi isti lik kao Kapaldijev rimski trgovac Cecilije), evo srodnih filmskih, stripskih i televizijskih metadon-preporuka koje će vam pomoći da prebrodite krizu.

  1. Kris “Tata mi je Ričard” Metison i Ed “Pisao Ljude u Crnom” Solomon

KINO: Bill & Ted’s _____ trilogija(?)

TV: Bill & Ted’s Excellent Adventures

STRIP: Bill & Ted’s Most Excellent Comic Book! (Marvel) + Bill & Ted’s Most Excellent Triumphant Return (BOOM! studios)

Šta bi bilo da TARDISom putuju samo companions, bez Doktorove beskrajne mudorsti i ograničenja koja ista pruža?  ŠBBKBB da su Miki Idiot i Rori iz ranih epizoda svojih pojavljivanja (pre no što na snagu stupe neizbežne TV trope koje vremenom i najbenignijeg komičnog lika pretvori u opasnog igrača)? Koliko bi putovanje bilo udobno da TARDIS nije veći iznutra? Odgovore na ta pitanja nam pružaju Bill & Ted’s Excellent Adventure i Bill & Ted go to Hell ’s Bogus Journey, prva dva dela epske trilogije

U Izvrsnoj avanturi Bila i Teda, dvojici plitkoumnih ali simpatičnih kalifornijskih hevi metal dude-uka se ukaže mesijanska figura iz budućnosti (neprikosnoveni Džordž Karlin) koja ih informiše da će pesma njihovog benda Divlji pastuvi opametiti svet i dovesti do stvaranja globalnog utopijskog društva. Na njima je samo da polože test iz istorije za koji se nisu spremili. Nakon što im njihove buduće inkarnacije prepuste TARDIS vremeplov zamaskiran u telefonsku govornicu, Štovani Bil S. Preston i Ted „Teodor“ Logan započinju katkad urnebesno putovanje kroz prošlost tokom kojeg će upoznati Napoleona, Sokrata, Frojda, Jovanku Orleanku, Džingisa Kana i sijaset drugih velikana, vaspostaviti muzičku inspiraciju, očarati ljupke princeze i pokušati da uvedu planetu u novu epohu mira. Pa makar i slučajno.

U Bedak putešestviju Bila i Teda, dvojac bez kormilara mora da izađe na kraj sa svojim zlim robotskim dvojnicima, Zlim Bilom i Zlim Tedom, koji su iz budućnosti poslati da sabotiraju nastanak utopističkog društva putem globalnog uspeha Divljih pastuva. No, usput će morati da umaknu Sotoni (kome glas daje legendarni Frenk Velker) i da poraze Smrt.

Najavljeno je da će uskoro s produkcijom početi i treći deo serijala, koji bi trebalo da ponovo okupi odavno-nekomedijskog Kianua, zaboravljenog Aleksa Vintera i dvojicu originalnih scenarista, a baviće se sredovečnom krizom Bila i Teda, koji još uvek nisu uspeli da napišu hit koji će promeniti univerzum na bolje, te ih sad već sustiže pritisak da nekako okončaju tu kreativnu blokadu.

Overite ako: uživate i u neozbiljnijoj strani SF-a, ili ako ste poštovaoci tupavih filmskih i serijskih parova kao što su Beavis & Butthead, Cheech & Chong, Jay & Silent Bob i sl.

Izbegnite ako: ne možete da smislite gorenavedene junake.

  1. Piter Miligan, Kris Bačalo i dr.

Shade: The Changing Man vol. 2 #1-70 + Totems (DCVertigo, 1990-1996.)

U samom jeku tzv. “britanske invazije” na američku strip-industriju, u istoj turi u kojoj su se svetu predstavili Gejmenov Sendmen i Morisonov Animal Man, Piter Miligan i Kris Bačalo su revampovali tripoznog superheroja iz 70ih, čedo Stiva Ditkoa, i pretvorili ga u postmodernog psihodeličnog antiheroja koji pokušava da spasi planetu Zemlju od predstojeće poplave ludila.

Umesto TARDIS-a, vanzemaljac Rak Šejd sa planete Meta poseduje svoj „Prsluk ludila“, koji je u stanju da menja stvarnost, i u stanju je da se regeneriše nakon svake svoje „smrti“, pritom menjajući karakter, identitet, pa čak i pol. Štaviše, za sedamdesetak epizoda svog serijala, Šejd je prošao kroz barem pet različitih inkarnacija (i jednog zlog alter-ega). Osim toga, za Doktora ga veže i njegova sklonost ka udruživanju sa simpatičnim-a-komplikovanim ljudskim saputnicama, kao što su Keti i Leni, s kojima stupa u još komplikovanije interpersonalne veze. Skupa, njih troje isprva rešavaju slučajeve neobuzdanog ludila, ali ih put kad-tad nanese i u Salem u 17. veku.

Naslovnica broja 70. (izvor)

Naslovnica broja 70. (izvor)

Ovaj bizar-meta-SF-horor serijal je sredinom 90ih jedna od okosnica (tada) novonastale Vertigo edicije „ozbiljnih“ stripova za odrasle, a na njegovim stranicama su gostovali Gejmenova Smrt i (svačije-ničiji?) Džon Konstantin. Miligan je vrlo brzo batalio konkretne SF zaplete i usredsredio se na tematska istraživanja zanimljivih mu koncepata, kao što su poligamija, transrodnost i uopšteno zrelost i nezrelost u ljubavnim vezama komplikovanih ljudi.

Overite ako: vam prijaju Hodo/Žodo-rovski, Pink Floyds The Wall i pokoja halucinogena supstanca.

Izbegnite ako: nemate živaca za panseksualnu poliamoriju gender-fluid vanzemaljaca i besciljna metatekstualna lutanja kroz košmarnu stranu Američkog sna.

  1. „Untitled Web Series About A Space Traveler Who Can Also Travel Through Time“ (aka Inspector Spacetime)

UWSAASTWCATTT je polupiratski nastavak avantura parodije na Doktor Hua, Inspector Spacetime-a, stvorenog za potrebe sitkom-čeda genijalnog Dena Harmona (Community). Ukoliko vam prethodna rečenica deluje besmisleno, to samo znači da ste još uvek koliko-toliko prisebni.

Nakon što je profesionalni glumac-epizodista Trevis Riči iskusio prolazni bljesak ljubavi ostrašćenih fanova serije Community, intepetirajući na blic omiljenog fiktivnog TV junaka još fiktivnijeg autističnog gika opsednutog pop-kulturom, Abeda, odlučio je da uzjaše talas novostečene slave tako što će Kikstartovati (a docnije i IndiGoGovati) web-serijal o avanturama pomenutog Inspektora Spejstajma. Naravno, pravni razlozi su ga uskoro naterali da seriji promeni ime, ali nakon uspešno realizovane prve sezone, uspeo je da prikupi pare i za dugometražni film, kojem će „legitimitet“ podariti 7. Doktor, Silvester Makoj i (jedna od retkih svetlih tačaka kvazigikovske serije The Big Bang Theory) Majim Bijalik.

Overite ako: ste u stanju da uživate u parodiji/omažu iz šeste ruke.

Izbegnite ako: hipsterske web-serijale smatrate nedostojnim pažnje.

(prvi deo) (treći deo)

Draško Roganović

Print Friendly, PDF & Email

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *