Lukas Poup, pesnik crnjaka

O delu Lukasa Poupa već je bilo reči na digitalnim stranicama Emitora, i to nedavno. Međutim, ne dade nam đavo mira. I posle instant Kafka momenata iz Papers, Please, ostali smo željni rvanja sa depresivnim stanjima, te odlučismo da se pozabavimo njegovim drugim pregnućima. I nismo se prevarili.

Na sajtu autora saznajemo da prilježno učestvuje na takmičenju Ludum Dare, na kojem se dizajneri dokazuju sposobnošću da za četrdeset osam sati razviju igru. Prirodno, te igre ne mogu biti ne znam kako sadržajne, ali Poup je vanredno talentovan da mali prostor nabije poezijom do pucanja. Iz viđenog izdvajamo:

The Sea Has No Claim – Igrač je stavljen u ulogu komandanta misije spasavanja aviona koji se srušio u okean. Posle izbora sredstava koja će biti upotebljena za pretragu, igrač traži olupinu aviona. A gde je tu crnjak? Pa, ovako izgleda uspeh:

Uspeh.

Uspeh.

The Republia Times – Smeštena u isti svet kao i sjajni Papers, Please, i bogata istim soc-šmekom, ova igra vam daje ulogu urednika državnih novina. Vaš zadatak? Da objektivno i nepristrasno informišete javnost. Ha.

the-republia-times-01

Ne obraćajte pažnju na pucnjavu na ulici.

Naravno, cilj je malo drugačiji. Ovo je očigledno preteča ranije pominjane igre, utoliko što sa njom (pored okruženja) deli jednostavnost interfejsa, osnovni moralni izbor (tvrdolinijašenje ili subverzija), pa i osnovnu motivaciju glavnog lika: svaki dan počinje sa izveštajem o stanju supruge i sitne đece, uz dodatak sugestija za dalje objektivno i nepristrasno delovanje.

Demokratija: svako sme da štampa šta god hoće, ali nešto samo jednom u životu.

Demokratija: svako sme da štampa šta god hoće, ali nešto samo jednom u životu.

Unsolicted – Na kraju, predstavljamo igru koja najočiglednije podseća na genijalštinu koja nam je na Poupa prvobitno i skrenula pažnju. Ovde, igrač u trci sa vremenom ni manje ni više nego popunjava formulare.

Naslovni ekran.

Naslovni ekran.

Kao što će kasnije uspeti da od cariničkog drndanja i istresanja iz gaća napravi detektivsku avanturu, tako i ovde Poup uspeva da od najbesmislenijeg zamislivo zadatka, od sorte koju izbegavamo ako nam je ostavljena ikakva mogućnost napravi nešto sa mehanizmom nagrađivanja nalik Tetrisu. Mislim, poeni su poeni, ali kada uglaviš onu dugačku sa strane, pa raščistiš ceo ekran…

Jedinstvena prilika! Samo za vas! Uopšte nismo poslali 1847 ovakvih danas!

Jedinstvena prilika! Samo za vas! Uopšte nismo poslali 1847 ovakvih danas!

Tema ovog Ludum Dare projekta bila je You Are The Monster. Sad, u nas džank mejl kompanije nisu baš takva pošast kakva su na Trulom Zapadu, ali ne mogu da se setim da se iko obradovao šarenom obaveštenju da je dobio šansu da dobije silne neke novce pod maltene ništavnim uslovom besteretnog prenosa duše svoje besmrtne na organizatora nagradne igre.

Ipak, uživljavanje u ulogu pošiljaoca neželjene pošte za većinu igrača nije dovoljno depresivno. Oni koji čitaju ovo, na krju krajeva, znaju gde žive. Dolazi, međutim, i do Razvoja Situacije: država proglašava vanredno stanje i rekvirira zalihe papira za svoje potrebe.

Koliko nas se sa ovim izborom suočava i kad ima posla?

Decisions, decisions…

Izbor se naglo, dakle, svodi na binaran, sve dok igrača ne zaposle na državnom poslu.

Najzad, produktivan način za upotrebu stečenog znanja!

Najzad, produktivan način za upotrebu stečenog znanja!

Čitaocima Emitora koji nisu prerezali vene do sada preporučujemo ovu očaravajuće kreativnu paletu očaja. Ostale, kada i ako se oporave, molimo da nas ne napuste: obećavamo da će sledeći članak biti nešto vedriji.

Miloš Petrik

Print Friendly, PDF & Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *