TRIBINA: Revanova senka

Juče, 9. 3. 2015, u Domu omladine Beograda održana je tribina o MMO igri The Old Republic: Shadow of Revan. Tribinu je držao Vaso Peras-Likodrić, uz izvesno učešće publike. Izlaganje je počelo trejlerom koji je ukratko objasnio priču iz igre i kontekst u kojem se o njoj govori (iščekivanje Epizode VII).

darth-vaso-peras-likodric

Dart Vaso Peras-Likodrić

Star Wars: The Old Republic (skraćeno SWTOR) je MMO smešten u Star Wars univerzum, ali u period od nekoliko hiljada godina pre dešavanja radnje iz filmova, i sadrži osam priča koje se razlikuju jedna od druge u dovoljnoj meri da se za svaku može reći da predstavlja igru za sebe. . U odnosu na osnovnu igru iz 2011. godine, priča je proširena ekspanzijama Rise of the Hutt Cartel (2013) i Shadow of Revan (2014), dok su Galactic Starfighter Galactic Strongholds doneli borbe u svemiru između igrača, i građenje tvrđava. Ekspanzija Shadow of Revan nadovezuje se pričom na igru Knights of the Old Republic (KotOR) iz 2003. godine. KotOR je svojevremeno uživao veliku naklonost igrača, i bio dobro ocenjen i od kritike, tako da se Shadow of Revan suočio sa velikim očekivanjima igrača. Ekspanzija je donela dve nove planete (jednu novoizmišljenu i Javin IV, koji se pojavljuje u prvom/četvrtom filmu), i nešto priče koja je nezavisna od ranijih izbora i ista za sve igrače.

Dužna pažnja posvećena je i ekonomiji SWTORa i MMO igara uopšte. Iako je, naime, osnovni SWTOR besplatan za igru, za pretplatnike su predviđene određene nemale olakšice, u vidu bržeg napredovanja i jedinstvenih predmeta, vozila, i saputnika koji se mogu kupiti samo za prave novce. Postavljeno je i pitanje odnosa sa kanonom univerzuma.

Kanon se, još od nesrećnog prazničnog TV specijala iz 1978. godine, nalazio pod strogom kontrolom Džordža Lukasa, i prošireni univerzum obuhvatio je brojne romane (pisane i crtane), stripske serijale, igre, i dve animirane serije. Otkad je Dizni preuzeo vlasništvo, međutim, sav sadržaj van šest filmova i serije Clone Wars proglašen je vankanonskim. SWTOR se, međutim, još dobro drži (i zarađuje), a najavljen je već i sadržaj koji će pratiti početak distribucije novog filma: kako u MMO univerzumu, tako i u vidu (za sada) tri nova stripska serijala (Marvelovi“ Star Wars, Star Wars: Darth Vader, i Star Wars: Princess Leia).

Tribina je završena (treba li reći: nezvaničnim, ljubiteljskim) klipom koji ilustruje kako munchkin odnos igrača prema RPG igrama, tako i odnos fanova prema novim elementima u kanonu svake franšize:

Miloš Petrik

holografija: Bojan Butković

Neka Sila bude s vama.

Print Friendly, PDF & Email

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *