TRIBINA: Prošireni univerzum „Ratova zvezda“

Juče, 20. aprila, Društvo „Lazar Komarčić“ ugostilo je u prilično popunjenoj Sali „Amerikana“ Doma omladine Beograda Vladimira Jakšića sa sajta Star Wars Legends Serbia, deklarisanog Sitha, čoveka evidentno visokog stepena potkovanosti i šarmantnog regionalnog akcenta. Tema je bila „prošireni univerzum“ „Ratova zvezda“: sve osim šest dugometražnih filmova i TV serije The Clone Wars.

Kako nam je saopšteno, ovaj korpus obuhvata sav licencirani sadržaj knjiga (oko 800 romana, enciklopedijskih i kataloških naslova), blizu 900 stripskih serijala, stone i video igre, pa čak i tekst sa pakovanja figura i igračaka, ukoliko nije eksplicitno saopšten u nekom od filmova.

Pošto je „Dizni“ kupio „Lukasfilm“, preduzeće koje je vlasnik sviju licenci vezane za Star Wars, očekivalo se da će sa svim tim materijalom uraditi nešto. Pre skoro tačno godinu dana, to se i desilo: sav prethodni materijal proglašen je nezvaničnim, „radi obezbeđivanja veće kreativne slobode za autore očekivanih novih filmova.“ Time nije potpuno porečen, ali smešten je u svojevrsni paralelni univerzum sa zbirnim nazivom „legende“.

Ovaj potez „Diznija“ izazvao je bes fanova, i inače vazda radih da besne zbog bilo kakve promene bilo čega u vezi sa bilo čim, ali u ovom slučaju naročito kivnih na nove vlasnike prava zbog proglašavanja korpusa materijala u koji su investirali silno vreme, emocije, a i novce „nezvaničnim“.

Kontrareakcija „Diznijevih“ botova bila je surova i strašna: iz mračnih ćoškova interneta izgmizali su entiteti koji su obasuli fandom tvrdnjama da je, između ostalog, „New Jedi Order serijal glup“, da „prošireni univerzum nikada nije bio kanon“, i da je pun kontradiktornosti. Na poslednje dve primedbe fanovi odgovaraju izjavom samoga Džordža Lukasa da njegovu priču predstavlja šest filmova, a da fanovi koji žele da vide „šta je bilo dalje“ imaju „prošireni univerzum“. Na prvu primedbu Jakšić lično odgovara da tako nešto mogu da kažu samo „lenštine koje mrzi da pročitaju dvadeset knjiga“.

Vladimir Jakšić, tribina „Star Wars Legends Serbia", Dom omladine Beograda

Vladimir Jakšić, pripravan za salvu preporuka

Za zainteresovane, govornik je preporučio da se obaveste o temama, epohama i likovima na koje se sadržaj odnosi i da u „Legende“ uđu prema svojim afinitetima, a izdvojio je, između ostalog:

-video igre Knigts of the Old Republic i The Old Republic MMO (o čemu je već bilo reči);

-knjige Darth Plagueis, Outbound Flight, Thrawn trilogiju i serijal New Jedi Order;

-stripske serijale Dawn of the Jedi, Tales of the Jedi, i Legacy;

Konačno, stigli smo do pitanja zašto se, uopšte, baviti ovim materijalom. Vladimir Jakšić nam je ponudio tri razloga: može se naučiti mnogo o istoriji franšize, ovaj materijal (pre svega Thrawn trilogija) odgovoran je za obnavljanje interesovanja fanova za franšizu (a što je dovelo do epizoda I-III, TV serija i mnogo čega drugog), i, konačno, pun je sjajnih priča.

Zainteresovani mogu nabaviti knjige i stripove preko sajta Book Depository i u većim knjižarama. Mejnstrimaši i „Dizni“ botovi mogu samo da čekaju premijeru sedmog filma (18. decembar), a svi su pozvani na druženje 4. maja ove godine – SW dan u Novom Sadu, o čemu će više detalja biti dostupno na sajtu Star Wars Legends Serbia.

Zanemarujući nezaobilazno pitanje ko je pucao prvi, fanove je interesovalo da čuju i šta se se govorniku dopada od dostupnog materijala, šta misli o novom filmu i tizeru predstavljenom na Star Wars Celebration fešti u Anahajmu, i kada će opet kod nas biti Star Wars konvencija.

Prikazani slajdovi i pun spisak predstavljenih naslova mogu se naći ovde.

Miloš Petrik

holografija: Žarko Milićević

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *