Фантастична читаоница #64 „Пето годишње доба“ Н.К. Џемисин

When

28/01/2019    
19:00 - 20:00

Where

Dom omladine
Makedonska 22, Beograd

Event Type

Нора Џемисин је ново и блиставо име фантастичне књижевности. Од 2010. године причама и романима без престанка је међу номинованима за најбитније жанровске награде. Трилогијом Сломљена земља постигла је невероватан успех – сва три дела освојила су по Хуга, а последњи део серијала и Хуга и Небулу и Локуса. Први део „Пето годишње доба“ се 2018. појавио и у преводу на српски у издању Вулкана, па је и повод за празнично читање.
Земљотресе, вулкане, мини ледена доба и сурове промене природе („Пета доба“) бедни остаци некад напредне цивилизације преживљавају користећи пси-способност појединаца „орогена“ да смирују потресе. Преживљавање у таквом свету диктира сурове културне и друштвене норме. Орогени су због своје дивље и смртоносне способности омражени и најстрожије их надзире каста Чувара. Серијал тако почиње пратећи три изабране жене – девојчицу Дамају која доспева у школу за „чаробњаке“, девојку Сијенит – орогена у служби Царства, мајку Есун која тражи мужа који је убио њиховог сина и одвео ћерку, у тренутку кад се дешава најсмртоносније од свих Петих доба.
Ауторка започиње па напушта и надграђује познате нам жанровске и митолошке обрасце на иновативне и узбудљиве начине, да би на крају све зачинила обртима које нисмо ни слутили. Ликови су трагични, моћни и несавршени, дубоко повређени и обликовани суровошћу окружења. Један од битнијих аспеката дела је преиспитивање друштвених међуодноса и покушај да се изгради нешто боље.
Шта се деси кад се они што напусте Омелас врате да га спале?

Модератор: Бојан Бутковић

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *