Fantastična čitaonica #59 – „The Rift“ Nine Alan

When

18/06/2018    
19:00 - 20:30

Where

Dom Omladine
Makedonska 22, Beograd

Event Type

Čitaonicu za sezonu 2017/2018 završavamo romanom The Rift britanske autorke Nine Alan. Osvojio je BSFA i Red Tentacle za najbolji roman 2017.

Pre dvadeset godina nestanak Selenine starije sestre Džulije rasturio je ostatke porodice. Selena je uspela da se oporavi samo da bi joj se jednog dana neko javio i predstavio kao sestra. Džulijina objašnjenja isprva deluju neverovatno ali Selena uskoro počinje da sumnja u sve što misli da zna.

Rift se bavi pričama kojima ljudi pokušavaju da sebi objasne pojave koje ne razumeju, i pitanjima sećanja, identiteta i percepcije stvarnosti. Neki ga optužuju da je subverzivan u igranju tropama žanra, neki ga hvale da je pravi primer dobrog slipstrima a sama spisateljica tvrdi da meša žanrove, SF i književnu fantastiku, žurnalizam i triler, memoar i krimić ne bi li stvorila „obogaćeni“ žanr koji ruši obrasce a i dalje koristi ono najbolje što nude.

Moderator: Bojan Butković

PS: Lektira za leto, i početak sezone 2018/2019 je The Best Science Fiction & Fantasy of the Year Volume 12 u izboru Džonatana Strana, 

Print Friendly, PDF & Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *