Фантастична читаоница #52: Подземна железница

When

27/11/2017    
19:00 - 20:30

Where

Dom Omladine
Makedonska 22, Beograd

Event Type

Колсон Вајтхед је занимљива личност. Добитник је стипендије Макартур, награде фондације Гугенхајм, и аутор шест романа. Првим романом The Intuitionist из 1999. започиње истраживање расних проблема користећи благе фантазијске мотиве. Следећи, John Henry Days из 2001. је историјски роман о Џону Хенрију и његовом надметању до смрти од исцрпљености против парне машине за закивање, и изградњи пруге; донео му је номинацију за Пулицерову награду. Apex Hides the Hurt из 2006 приступа несвакидашњем проблему: промени имена једног града и процес који до тога доводи. Sag Harbor из 2009 се бави расним и класним проблемима одрастања у истоименом граду. Zone One из 2011 је несвакидашња зомби постапокалипса, хваљена због своје оригиналности.

Роман Подземна железница (Underground railroad, 2016) и донео је Вајтхеду „Пулицера“, као и Награду Артур Ч. Кларк за најбољи научнофанастични роман објављен у Великој Британији.  Жанровски се може прецизно одредити као алтернативна историја али ћете га наћи на полици са историјским романима, иако је одмак од и технолошких досега епохе и од установљених историјских догађаја немали. Спаја много тога што смо видели у претходним романима у једну импозантну целину: расну тематику, класне сукобе, фанастични мотив који функционише о као оваплоћена метафора и као катализатор радње који доводи до дивергирања од историјских догађаја.

Роман је код нас недавно објавила „Лагуна“:

Кора је робиња на плантажи памука у Џорџији. Живот је пакао свим робовима, но посебно је тежак Кори. Одбачена чак и од својих Африканаца, на прагу је зрелости, где је чекају још веће муке. Кад јој Цезар, недавно стигао из Вирџиније, исприча за подземну железницу, њих двоје реше да се изложе страшној опасности и побегну. Не иде све по плану – Кора убија белог дечака који покушава да је ухвати. Иако успевају да пронађу станицу и оду на север, потера их гони.
По Вајтхедовој генијалној замисли, подземна железница није само метафора – машиновође и кондуктери раде у тајној мрежи пруге и тунела под јужњачким тлом. Корина и Цезарова прва станица је у Јужној Каролини, у граду који им се испрва чини као безбедна лука. Но испод мирне површине крије се подмукао план за црне житеље. А што је још горе – за петама им је Риџвеј, злогласни и неумољиви ловац на робове. Приморана да поново бежи, Кора креће на мучно путовање из једне у другу државу у потрази за правом слободом. Попут главног јунака Гуливерових путовања, Кора се на свакој деоници пута сусреће с различитим световима – а њена је одисеја и кроз простор и кроз време.
Вајтхед је мајсторски саткао сагу о Америци од бруталног довођења Африканаца на њено тло до неостварених обећања данашњице, бриљантно дочаравајући неизрециве страхоте црнаца из времена пре Грађанског рата. Подземна железница је у исти мах и прича о жени несаломиве воље решене да побегне од ужаса ропства и болно, моћно размишљање о прошлости заједничкој свим Американцима.

На сајту лагуне можете прочитати и одломак.

Модератор: Бојан Бутковић

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *