Емитор #492

When

06/11/2017    
19:00 - 20:15

Where

Dom Omladine
Makedonska 22, Beograd

Event Type

Представљамо нови Емитор #492 — стрип Фрање Страке инспирисан романом Ви што маштате о срећи Љубомира Дамњановића.

Насловница Емитора 492, аутор – Фрања Страка

Цртач Фрања Страка (1952) је један од најактивнијих андерграунд аутора стрипа у Србији, његов „Самоникли коров“ се дистрибуира емаил билтеном, а „Ноћни суд“ се објављује на сајту Стрип вести  Златка Миленковића.

Љубомир Љуба Дамњановић (1959-1999) је српски писац фантастике (Малтешки шишмиш, Ви што маштате о срећи), преводилац и уредник Емитора.

У роману Ви што маштате о срећи Дамњановић нам представља идиличну слику Београда на почетку двадесетог века, а онда је силовито изврће улетом научнофантастичних елемената који потпуно мењају перцепцију читаоца о устројству тог света.

Пуна адаптација овог романа могла би ићи једино у два екстрема: боливудска графичка раскош, ватромет на хиљаду страна, или овако – сведено, језгровито, у срж. Страка и Дамњановић представљају природан спој пошто су сличног фанзинашког и андерграунд менталитета, маштовити и размахани.

Сам стрип је кратак али вртоглав низ слика које навиру из Љубиног романа и Стракиног унутрашњег ока. Зграде су жива бића која се рађају и умиру попут њихових станара, негде с оне стране Дунава живе племена Индијанаца, с југа прети рат са троловима, а изнутра гризе неспокој и сумња у природу стварности, јер матрикс багује, симулакрум пуца.

Емитор доноси: Жарко Милићевић

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *