ČITAONICA: „Uprooted“ Naomi Novik

When

26/09/2016    
19:00 - 20:00

Where

Dom Omladine
Makedonska 22, Beograd

Event Type

Fantastična čitaonica se nastavlja posle dvomesečne letnje pauze, na kojoj smo svi naravno svejedno nešto čitali, jer ne možemo drugačije.

Sezonu počinjemo knjigom koja je autorki Naomi Novik donela Nebulu, Lokus za najbolji roman epske™ fantastike i nagradu Mitopoetskog društva. Takođe je bitno – za razliku od ostalih dela autorke nema nastavak (za sad) i nije iz serijala „Temerer“ od devet+ knjiga.

„Šta god da si čula po drugim selima — ne jede naš Zmaj te devojke koje odnese. Jave se one ponekad, po prolaznicima koji se zadese. Pričaju ljudi o nama kao da prinosimo ljudske žrtve, i kao da je ono pravi zmaj. Ništa to nije tako: jeste on volšebnik i jeste besmrtan, ali i dalje je čovek, i naši bi se očevi nadigli i zatukli ga kad bi jeo jednu od nas svakih deset godina. Štiti on nas od Šume, i na tome smo mu zahvalni, ali neka hvala.“

Anješka voli svoj dom u dolini, tiho seoce, svetle šume i blistavu reku. Ali izopačena Šuma je blizu, puna zlonamerne sile, i njena se senka se pruža preko Anješkinog života.

Anješkin se narod uzda u surog volšebnika koga zovu Zmaj da ih čuva od silne Šume. Za tu uslugu on naplaćuje užasnu cenu: jednu devojku uzima da ga služi na svakih deset godina, što je sudba skoro pa užasna kao i gubljenje u Šumi.
Sledeći izbor se primiče, i Anješka se plaši. Ona zna, svi već znaju, da će Zmaj uzeti Kasju: lepu, milu, hrabru Kasju, koja je sve što Anješka nije, i nadraža joj je prijateljica ne celome svetu. I tome pomoći nema.
Anješka se plaši, ali pogrešno. Zmaj kada dođe, neće uzeti Kasju.

Naomi Novik je studirala književnost i programiranje. Tokom rada na dizajnu igre Neverwinter Nights: Shadow of Undrentide shvatila je da će joj tastatura ipak bolje služiti za pisanje romana. Voli istoriju, naročito period Napoleonovih ratova što je istraživala kroz serijal „Temerer“, alt-istorijsku epsku fantastiku u svetu Komonvelta – sa zmajevima. „Uprooted“ („Presađena“ ?) nas vodi u sasvim drugačiji svet slovenske mitologije, folklora i bajke.

Moderator: Bojan Butković

Print Friendly, PDF & Email

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *