Program za januar

Spajdermen: novi svet

14. januar 2019, tribinska sala Doma omladine Beograda

Interesovanje za Spajdermena je nikad veće, a taman pred kraj godine dobili smo – kako mnogi kritičari kažu – jedan od najboljih filmskih izdanaka Marvelovog junaka, i to animirani! Spajdermen: Novi Svet spaja sve poznate i nepoznate verzije Spajdermena u jedan film, a bogami nas je oduvao i fenomenalnom animacijom.
O filmu, šta možemo da očekujemo dalje, o našoj sinhronizaciji… govore Vladimir Marković Looney, režiser sinhronizacije i glas Spider-Hama, Đurđina Radić Đixx, glas Spajder-Gven i Marko Marković, glas jednog od dvojice Pitera Parkera (biće vam jasno ako ste gledali film).

Moderator: Miljan Tanić

Naučna fantastika Ursule Legvin

Utorak 22. januar 2019, tribinska sala Doma omladine Beograda

Obeležićemo godišnjicu smrti Ursule Legvin, autorke koja je u sklopu novog talasa naučne fantastike uvela ceo niz novih tema — od opisivanja imaginarnih, ali sasvim realističnih etnografija do ispitivanja političkog značaja roda i pola — jedinstvenim glasom koji je ubraja među svetske književne velikane XX veka.

Ako se mora jednom rečju sumirati centar njenih promišljanja, ta reč je sloboda. “Moguće je odupreti se svakoj ljudskoj vlasti, i svaka se ljudska vlast može promeniti delatnošću ljudskih bića. Otpor i promena često počinju u umetnosti, a vrlo često u našoj umetnosti – umetnosti reči”, rekla je u čuvenom govoru pri dodeli nagrade za životno delo američke National book foundation.

Osvrt na njeno delo i značaj za fantastiku uopšte daće verovatno najbolji poznavaoci njenog opusa u Srbiji – astrofizičar i futurista dr Milan Ćirković i dr Zoran Živković, izdavač, autor i profesor Filološkog fakulteta

Fantastična čitaonica #64
„Peto godišnje doba“ N.K. Džemisin

28. januar 2019. tribinska sala Dom omladine Beograda

Nora Džemisin je novo i blistavo ime fantastične književnosti. Od 2010. godine pričama i romanima bez prestanka je među nominovanima za najbitnije žanrovske nagrade. Trilogijom Slomljena zemlja postigla je neverovatan uspeh – sva tri dela osvojila su po Huga, a poslednji deo serijala i Huga i Nebulu i Lokusa. Prvi deo „Peto godišnje doba“ se 2018. pojavio i u prevodu na srpski u izdanju Vulkana, pa je i povod za praznično čitanje.
Zemljotrese, vulkane, mini ledena doba i surove promene prirode („Peta doba“) bedni ostaci nekad napredne civilizacije preživljavaju koristeći psi-sposobnost pojedinaca „orogena“ da smiruju potrese. Preživljavanje u takvom svetu diktira surove kulturne i društvene norme. Orogeni su zbog svoje divlje i smrtonosne sposobnosti omraženi i najstrožije ih nadzire kasta Čuvara. Serijal tako počinje prateći tri izabrane žene – devojčicu Damaju koja dospeva u školu za „čarobnjake“, devojku Sijenit – orogena u službi Carstva, majku Esun koja traži muža koji je ubio njihovog sina i odveo ćerku, u trenutku kad se dešava najsmrtonosnije od svih Petih doba.
Autorka započinje pa napušta i nadgrađuje poznate nam žanrovske i mitološke obrasce na inovativne i uzbudljive načine, da bi na kraju sve začinila obrtima koje nismo ni slutili. Likovi su tragični, moćni i nesavršeni, duboko povređeni i oblikovani surovošću okruženja. Jedan od bitnijih aspekata dela je preispitivanje društvenih međuodnosa i pokušaj da se izgradi nešto bolje.
Šta se desi kad se oni što napuste Omelas vrate da ga spale?

Moderator: Bojan Butković

Print Friendly, PDF & Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *