Програм за јануар

Спајдермен: нови свет

14. јануар 2019, трибинска сала Дома омладине Београда

Интересовање за Спајдермена је никад веће, а таман пред крај године добили смо – како многи критичари кажу – један од најбољих филмских изданака Марвеловог јунака, и то анимирани! Спајдермен: Нови Свет спаја све познате и непознате верзије Спајдермена у један филм, а богами нас је одувао и феноменалном анимацијом.
О филму, шта можемо да очекујемо даље, о нашој синхронизацији… говоре Владимир Марковић Looney, режисер синхронизације и глас Spider-Hama, Ђурђина Радић Đixx, глас Спајдер-Гвен и Марко Марковић, глас једног од двојице Питера Паркера (биће вам јасно ако сте гледали филм).

Модератор: Миљан Танић

Научна фантастика Урсуле Легвин

Уторак 22. јануар 2019, трибинска сала Дома омладине Београда

Обележићемо годишњицу смрти Урсуле Легвин, ауторке која је у склопу новог таласа научне фантастике увела цео низ нових тема — од описивања имагинарних, али сасвим реалистичних етнографија до испитивања политичког значаја рода и пола — јединственим гласом који је убраја међу светске књижевне великане XX века.

Ако се мора једном речју сумирати центар њених промишљања, та реч је слобода. “Могуће је одупрети се свакој људској власти, и свака се људска власт може променити делатношћу људских бића. Отпор и промена често почињу у уметности, а врло често у нашој уметности – уметности речи”, рекла је у чувеном говору при додели награде за животно дело америчке National book foundation.

Осврт на њено дело и значај за фантастику уопште даће вероватно најбољи познаваоци њеног опуса у Србији – астрофизичар и футуриста др Милан Ћирковић и др Зоран Живковић, издавач, аутор и професор Филолошког факултета

Фантастична читаоница #64
„Пето годишње доба“ Н.К. Џемисин

28. јануар 2019. трибинска сала Дом омладине Београда

Нора Џемисин је ново и блиставо име фантастичне књижевности. Од 2010. године причама и романима без престанка је међу номинованима за најбитније жанровске награде. Трилогијом Сломљена земља постигла је невероватан успех – сва три дела освојила су по Хуга, а последњи део серијала и Хуга и Небулу и Локуса. Први део „Пето годишње доба“ се 2018. појавио и у преводу на српски у издању Вулкана, па је и повод за празнично читање.
Земљотресе, вулкане, мини ледена доба и сурове промене природе („Пета доба“) бедни остаци некад напредне цивилизације преживљавају користећи пси-способност појединаца „орогена“ да смирују потресе. Преживљавање у таквом свету диктира сурове културне и друштвене норме. Орогени су због своје дивље и смртоносне способности омражени и најстрожије их надзире каста Чувара. Серијал тако почиње пратећи три изабране жене – девојчицу Дамају која доспева у школу за „чаробњаке“, девојку Сијенит – орогена у служби Царства, мајку Есун која тражи мужа који је убио њиховог сина и одвео ћерку, у тренутку кад се дешава најсмртоносније од свих Петих доба.
Ауторка започиње па напушта и надграђује познате нам жанровске и митолошке обрасце на иновативне и узбудљиве начине, да би на крају све зачинила обртима које нисмо ни слутили. Ликови су трагични, моћни и несавршени, дубоко повређени и обликовани суровошћу окружења. Један од битнијих аспеката дела је преиспитивање друштвених међуодноса и покушај да се изгради нешто боље.
Шта се деси кад се они што напусте Омелас врате да га спале?

Модератор: Бојан Бутковић

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *