Veliki tradicionalni SF kviz

Poslednja tribina u Domu omladine u sezoni 2017/2018 je tradicionalno – kviz.

Tema ovog kviza je bila srpska naučna fantastika, a povodom knjige Miodraga Milovanovića koju smo predstavili u martu 2017.

Proverite svoje (ne)znanje:

Beogradska spisateljica Dušica Lukić je 1977. godine objavila zbirku priča za decu, u kojoj su date priče iz Politikinog zabavnika i časopisa Zlatni kliker. Koja je to zbirka?

Correct!Wrong!

Nevidljivi čovek još od 1992. godine vodi na različitim beogradskim radio stanicama emisiju Pogled iz svemirskog broda. Na kojoj radio stanici ova emisija nikada nije bila emitovana?

Correct!Wrong!

Prvi srpski naučnofantastični roman Jedna ugašena zvezda objavio je Lazar Komarčić 1902. godine. Kome je Komarčić posvetio ovaj roman?

Correct!Wrong!

Koje je godine pokrenut časopis Alef?

Correct!Wrong!

Uroš Petrović objavio je 2013. godine roman koji se odvija u Srbiji pod turskom okupacijom, a radnja romana usmerena je na napore da se jedno mrtvo, pa oživljeno srpsko dete, za koje se pretpostavlja da je time steklo natprirodne moći, sretne sa drugom oživelom decom. Kako se zove ovaj roman?

Correct!Wrong!

Milan Drašković je pod pseudonimom Majk Draskov objavio za izdavačku kuću Dečje novine iz Gornjeg Milanovca jedan klasičan SF roman. Kako se zove taj roman?

Correct!Wrong!

Voja Carić, pisac iz Beograda, 1958. godine objavljuje SF roman o pronalasku pomoću koga se mogu čitati misli, a čija se radnja odvija na planeti Veneru, u vremenu od pre 10.000 godina. Pod kojim je imenom objavljen ovaj roman?

Correct!Wrong!

Ko je autor prve srpske SF drame – Posle milijon godina (1889) – o paru homo sapiensa nekako zaostalom međ evolutiranim potomcima, sličnim Q iz Zvezdanih staza

Correct!Wrong!

Mladen St. Đuričić objavio je 1939. godine roman o mladiću koji u Beogradu dvadesetih godina prošlog veka stupa u čudnu povezanost sa devojkom koja je na tom istom mestu živela u vreme Rimskog carstva. Roman se zove:

Correct!Wrong!

Ko je autor romana Svet pod maskom (1938) koji govori o neposrednoj ratnoj opasnosti koja se nadvija nad svet?

Correct!Wrong!

U SF romanu Predraga Uroševića Tihana iz Erga (1984), objavljenom u ediciji za decu Plava ptica glavni junak romana je Tihana, mala glasnica iz Erga, stanovnica planete Paela na kojoj obitavaju bića nalik na evoluirane:

Correct!Wrong!

Iz koje redakcije je nastao almanah za naučnu fantastiku Andromeda?

Correct!Wrong!

Pisac iz Vršca Dušan Belča objavio je veliki broj romana u ediciji Iks-100 SF (Galaktička staza (1985), Lov na planeti Gabon (1985), Planeta opčinjenih (1985), Povratak kiborga (1985), Rat za Andromedu 17 (1985), Duhovi Kajusa Medijusa (1986), Obračun kod crne jame (1986), Povratak Atlantide (1987), Igra među asteroidima (1988) i Letovanje na Silenu (1988)) o svemirskim avanturama jednog legendarnog junaka. Kako se zove junak koji povezuje ove romane?

Correct!Wrong!

Kako se zove prvi objavljeni roman Dragana R. Filipovića?

Correct!Wrong!

Utopijski roman Putničke beleške iz 2349. god. po Hr. rođ. potpisao je Apostol Vanđelović prozvani Vovjekivjeković, a objavila ga je 1909. godine Nova akcionarska štamparija. U kom gradu?

Correct!Wrong!

Kako se zove SF drama Vladimira Velmara Jankovića, koja je 1933. godine igrana prvi put na daskama Narodnog pozorišta u Beogradu?

Correct!Wrong!

Ko je bio glavni urednik prvog domaćeg časopisa pretežno posvećenog naučnoj fantastici – Kosmoplova?

Correct!Wrong!

Kako se zove zbirka priča Slobodana Ćurčića objavljena 1988 godine u ediciji Kentaur?

Correct!Wrong!

Samo jedan od ovih uglednih pisaca i kritičara bio je jedno vreme urednik fanzina EMITOR. Koji?

Correct!Wrong!

Kako se zove zbirka drama Zorana Stefanovića objavljena 1995. godine u ediciji Znak sagite?

Correct!Wrong!

Koji od ovih pisaca nema roman o Marku Kraljeviću?

Correct!Wrong!

Roman Beli potop Berislava Kosiera je negativna utopija koja se bavi posledicama

Correct!Wrong!

Željko Pahek se posle hiljadugodišnjeg rata u „Legiji nepromočivih“ otiskuje u još dalju budućnost u humorističkom SF stripu Astro-iđani, gde skrapulonska bebica poseduje neverovatno smrtonosnu osobinu:

Correct!Wrong!

Prvi srpski sf film je:

Correct!Wrong!

SF roman poznatog pisca za decu Gradimira Stojkovića se zove:

Correct!Wrong!

Veliki SF kviz 2017/2018
Nemate pojma :'(

Ali nije kraj sveta! Pročitajte Srpsku naučnu fantastiku!
Uopšte nije loše!

Vi o ovome nešto znate! Da li ste čitali knjigu?
Nehumano uspešno :O

Da niste pomagali Miodradu Milovanović da napiše knjigu?

Share your Results:

Print Friendly, PDF & Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *