Program Društva “Lazar Komarčić” za mart 2018

Postavljen je tribinski program Društva za mart 2018:

Baka Mandini krugovi

5. mart 2018.
19.00 Tribinska sala Doma omladine Beograda

Tihomir Jovanović-Tika (1955) je jedan od najistrajnijih fanova fantastike u Srbiji. Uredio je veći broj Emitora, glasila Društva “Lazar Komarčić”, gde je započeo sa prevođenjem stranih i pisanjem sopstvenih priča. Urednik je fanzina TERRA i SF PORTAL kao i zbornika REGIA FANTASTICA koje izdaje Udruženje SCI&FI. Priče objavljuje u periodici i regionalnim zbornicima fantastike.

Predstavljamo Jovanovićevu drugu samostalnu knjigu, roman “Baka Mandini krugovi”. Kao i njegova prva knjiga, zbirka priča “Palisade i čadori”, “Krugovi” su smešteni u mitsko Selo — jedino nepokoreno mesto u Srbiji pod Turskom vlašću — koje svoju slobodu duguje čarobnom napitku od gnjilih šljiva. Svaka sličnost sa Asteriksom je namerna, a tekst obiluje referencama i pozivanjima na druga dela stripa, naučne fanastike i popularne kulture. Knjigu je izdala Everest media, naslovnicu je radio Željko Pahek, a unutrašnje ilustracije je radio Lazar Sredanović (“Dikan”)

Osim “Baka Mandinih krugova” SCI&FI će predstaviti i nekoliko prethodnih brojeva fanzina TERRA i SF PORTAL.

Gosti: Tihomir Jovanović, Svetislav Filipović

Vila šatorica

12. mart 2018.
19.00 Tribinska sala Doma omladine Beograda
Boris Mišić (1974.) je pisac fantastike aktivan na sceni u poslednjih desetak godina. Priče su mu objavljivane u zbirkama priča „V-fantastične priče iz ravnice“, „Nešto diše u mojoj torti“, „Istrakonska zbirka“ (2015. i 2017. godine ), u antologijima, zbornicima, te časopisima UBIK, Znak Sagite i Marsonik, Omaja, Emitor.

Krajem 2016.godine u izdanju izdavačke kuće Presing iz Mladenovca objavio je prvu samostalnu zbirku priča fantastike i horora pod nazivom „Vila šatorica“. Zbirka je naišla na dobar prijem, a u osvrtima se izdvaja odobravanje uspešnih razmišljanja na temu građanskog rata u Jugoslaviji kroz prizmu fantastike.

Učestvuju: Boris Mišić, Tamara Lujak

Digitalni ugljenik

19. mart 2018.
19.00 Tribinska sala Doma omladine Beograda

“I onda sam napisao DIGITALNI UGLJENIK, Golanc ga je objavio, Holivud ga je kupio [, Laguna ga kupila, Skrobonja preveo], dao sam otkaz na poslu”. Tako je 2002. godine počela spisateljska karijera Ričarda Morgana. Naivno neupućen, nadao se da će se ekranizacija pojaviti za najviše dve-tri godine. Čekanje je ipak potrajalo deceniju i po, i Netfliks je konačno izbacio seriju. Da li je serija dovoljno kiberpank, šta nedostaje a čega ima previše, po čemu se sve razlikuju knjiga i serija, šta će biti dalje i šta sve još Morgan radi u životu, saznajte!

Moderator: Pavle Knežević; Učestvuju: Ivana Damnjanović, Jelena Jokanović, Goran Skrobonja

Fantastična čitaonica #56: STRAVA U ULICI KUGE Mirne Zakić

26. mart 2018.
19.00 Tribinska sala Doma omladine Beograda

„Strava u Ulici kuge“ je horor roman bez presedana u savremenoj srpskoj beletristici. Pisan sa izvanrednim poznavanjem pravila tvrdog žanra, ovaj roman imponuje zrelošću i žestinom. Da, plašićete se, ali nećete moći da ga ispustite iz ruku! „Strava u Ulici kuge“ uvodi u našu književnost jedno novo, dobrodošlo ime, pravo otkrovenje sezone – Mirnu Zakić.

Tako je 2006. Narodna knjiga reklamirala „Stravu u Ulici kuge“, a danas bi verovatno neizostavno naveli i da je u pitanju roman urbane fantastike sa vukodlacima, u našem okruženju. U trenutku kad sa pojavio roman je prilično dobro primljen ali nikad se nije raščulo kako bi trebalo. Mirna Zakić se u međuvremenu posvetila akademskoj karijeri a mi ćemo, s malim zakašnjenjem pokušati da pronađemo pravo mesto ovog romana u okvirima domaće fantastike.

Moderator: Bojan Butković

 

Po prošlim tribinama možete da vršljate na stranici Događaji

Print Friendly, PDF & Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *