Програм Друштва љубитеља фантастике „Лазар Комарчић“ за септембар 2017

Након мучне и вреле летње паузе враћамо се редовним активностима:

Скупштина друштва „Лазар Комарчић“

4. септембар, трибинска сала Дома омладине, 19:00

Дискусија о плану, програму и финансирању рада Друштва у наредној сезони, са нарочитим освртом на избор кафане.

FIREFLY: 15 година од најбољег вестерна у свемиру

11. септембар, трибинска сала Дома омладине, 19:00

После успеха са Бафи (и Ејнџелом) Џос Видон успева 2002. године да покрене – од свих ствари – вестерн, у свемиру. Иако је Фокс отказао серију после само једне сезоне, Firefly достиже култни статус, и интересовање постоји и данас. Серија је продукцијски била релативно скупа за тада остварену гледаност и рејтинг, али се показало да је Видон био на добром трагу. Поставио је пред нас бројне уверљиве ликове, који у бурним временима покушавају да докуче своје место у свету. Серија прати посаду брода Serenity (класе Firefly – свитац), предвођену капетаном Малом Ренолдсом (Нејтан Филион) који се углавном бави шпедицијом и кријумчарењем, и гледа да не падне у очи властима, све са сумњивим учинком.

Изврсна прича, харизматична глумачка постава, костимографија, сценографија и препознатљива музика изградили су нам уверљив и интересантан универзум, у ком Видон разматра вечите теме политике, морала и етике.

Представљамо: УНАЗАД Радмила Анђелковића

18. септембар, трибинска сала Дома омладине, 19:00

Радмило Анђелковић (1942)  је писац и сценариста. По струци је технолог, бавио се научно-истраживачким радом у Војно-техничком институту Београд. Написао десетак романа и четрдесетак прича махом научне фантастике, за које је и награђиван. Уназад (2017, Тардис) је његов најновији роман.

Дамјан Филев је ваљан али непризнат старији писац фантастике са Балкана. Кад му из САД-а стигне понуда за превод и објављивање свих његових дела отписује је као превару, али из забаве улази у дијалог. Убрзо схвата да понуда врло озбиљна и креће да упозна свог издавача. Скривене структуре власти у једном од Филевових романа препознају своје тајне делатности, и покрећу низ догађаја који времешног писца и његову породицу стављају у средиште интересовања сила које обликују свет.

Учествују: Радмило Анђелковић, Жарко Милићевић

Фантастична читаоница 50: Антологија најбоље НФ 34, Дозоа

25. септембар, трибинска сала Дома омладине, 19:00
Гарднер Дозоа је међу најпознатијим антологичарима научне фантастике, и научили смо да верујемо његовим изборима. Овакве антологије, иако обимне (600+ страна) далеко су садржајније од романа сличног обима и уместо једног фиктивног универзума доносе плиму нових аутора, светова, идеја, праваца. У јулу се појавио 34. избор најбоље научнофантастичне приче са 39 изврсних прича, које показују да је кратка прича и даље витална, и ослонац жанра.

Модератор: Бојан Бутковић

https://www.goodreads.com/book/show/31450753-the-year-s-best-science-fiction

https://www.amazon.com/gp/product/B01MU2DTCX/

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *