Program Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ za septembar 2017

Nakon mučne i vrele letnje pauze vraćamo se redovnim aktivnostima:

Skupština društva „Lazar Komarčić“

4. septembar, tribinska sala Doma omladine, 19:00

Diskusija o planu, programu i finansiranju rada Društva u narednoj sezoni, sa naročitim osvrtom na izbor kafane.

FIREFLY: 15 godina od najboljeg vesterna u svemiru

11. septembar, tribinska sala Doma omladine, 19:00

Posle uspeha sa Bafi (i Ejndželom) Džos Vidon uspeva 2002. godine da pokrene – od svih stvari – vestern, u svemiru. Iako je Foks otkazao seriju posle samo jedne sezone, Firefly dostiže kultni status, i interesovanje postoji i danas. Serija je produkcijski bila relativno skupa za tada ostvarenu gledanost i rejting, ali se pokazalo da je Vidon bio na dobrom tragu. Postavio je pred nas brojne uverljive likove, koji u burnim vremenima pokušavaju da dokuče svoje mesto u svetu. Serija prati posadu broda Serenity (klase Firefly – svitac), predvođenu kapetanom Malom Renoldsom (Nejtan Filion) koji se uglavnom bavi špedicijom i krijumčarenjem, i gleda da ne padne u oči vlastima, sve sa sumnjivim učinkom.

Izvrsna priča, harizmatična glumačka postava, kostimografija, scenografija i prepoznatljiva muzika izgradili su nam uverljiv i interesantan univerzum, u kom Vidon razmatra večite teme politike, morala i etike.

Predstavljamo: UNAZAD Radmila Anđelkovića

18. septembar, tribinska sala Doma omladine, 19:00

Radmilo Anđelković (1942)  je pisac i scenarista. Po struci je tehnolog, bavio se naučno-istraživačkim radom u Vojno-tehničkom institutu Beograd. Napisao desetak romana i četrdesetak priča mahom naučne fantastike, za koje je i nagrađivan. Unazad (2017, Tardis) je njegov najnoviji roman.

Damjan Filev je valjan ali nepriznat stariji pisac fantastike sa Balkana. Kad mu iz SAD-a stigne ponuda za prevod i objavljivanje svih njegovih dela otpisuje je kao prevaru, ali iz zabave ulazi u dijalog. Ubrzo shvata da ponuda vrlo ozbiljna i kreće da upozna svog izdavača. Skrivene strukture vlasti u jednom od Filevovih romana prepoznaju svoje tajne delatnosti, i pokreću niz događaja koji vremešnog pisca i njegovu porodicu stavljaju u središte interesovanja sila koje oblikuju svet.

Učestvuju: Radmilo Anđelković, Žarko Milićević

Fantastična čitaonica 50: Antologija najbolje NF 34, Dozoa

25. septembar, tribinska sala Doma omladine, 19:00
Gardner Dozoa je među najpoznatijim antologičarima naučne fantastike, i naučili smo da verujemo njegovim izborima. Ovakve antologije, iako obimne (600+ strana) daleko su sadržajnije od romana sličnog obima i umesto jednog fiktivnog univerzuma donose plimu novih autora, svetova, ideja, pravaca. U julu se pojavio 34. izbor najbolje naučnofantastične priče sa 39 izvrsnih priča, koje pokazuju da je kratka priča i dalje vitalna, i oslonac žanra.

Moderator: Bojan Butković

https://www.goodreads.com/book/show/31450753-the-year-s-best-science-fiction

https://www.amazon.com/gp/product/B01MU2DTCX/

Print Friendly, PDF & Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *