Програм Друштва „Лазар Комарчић“ за мај 2017

Емитор 491

1. мај 2017, трибинска сала Дома омладине Београда

emitor491На отварању Фестивала филмске фантастике IV у музеју Југословенске кинотеке 21. априла представљен је нови број Емитора, гласила Друштва љубитеља фантастике „Лазар Комарчић“ који је заједно са изложбом под именом „Колапсари“ посвећен стриповима и илустрацијама Бојана Милојевића — Астериана.

Ко се у Србији машио за више од три било која домаћа стрип фанзина из XXI века морао је негде да налети на Астериана. По фанзинашком одређењу можете слободно да претпоставите да је идеологија панк, да је графизам груб, а по специјалцу баш у овом гласилу нећете се узненадити што је тај панк од кибер феле. У данашње време Астерианов СФ није прича о неодређено остваривој будућности, већ опора метафора о стању садашњем.

Емитор 491 има 64 стране формата 125×235мм црно-белог стрипа и илустрација.

Емитор ће да вам прода та 250 динара: Жарко Милићевић


Владимир Лазовић: мајстор српске фантастике

8. мај 2017, 19:00, трибинска сала Дома омладине Београда

sokolar5Име Владимира Лазовића се још од краја седамдесетих везује за јако успешне научнофантастичне и фентази приче, објављиване по свим култним часописима: Галаксији, Сиријусу, Политикином Забавнику, Алефу, Знаку Сагите. Прича „Соколар“ (Сиријус, 1987) осваја награде СФЕРА и „Лазар Комарчић“, и представља прекретницу за целокупну српску научнофантастичну сцену: уводи мотиве словенске и српске митологије, покреће локално битна питања, поставља места радње на домаћи терен, у контрасту са тада текућом праксом емулирања стране фантастике и смештања ликова са страним именима у англоамерички или национално неодређен контекст. Успех „Соколара“ је потврдио ставове писаца окупљених око Друштва „Лазар Комарчић“ те је покренуо низ писаца да демонстративно одбаци постојећа предубеђења да „летећи тањири не слећу у Лајковац“, па нам следеће године доносе низ феноменалних прича и романа Радмила Анђелковића, Бобана Кнежевића, Зорана Јакшића, Драгана Р. Филиповића, Горана Скробоње и других, смештених просторно и духовно у српску културу.

Иако је константно присутан у периодици и антологијама, до сада нисмо имали прилику да држимо његову самосталну књигу у рукама, што је космичка неправда према аутору тек недавно исправљена. Као прва књига у едицији „После милијон година“ издавачка кућа „Еверест медија“ Бобана Кнежевића објављује избор преко тридесет Лазовићевих прича под судбинским насловом „Соколар“, подељене у тематске одељке: Стазе којима нико не иде (алтернативна историја), Соколар (мач и магија), Ћутљива сестра сна (модерни митови и бајке), Профили хаоса (киберпанк). Приче су пропраћене обимним текстом Зорана Стефановића „Пуковник који влада жанровима“.

Од кризних година са краја прошлог века и урушавања доступних жанровских киоск-издања постало је логистички јако тешко испратити (научно)фантастичну сцену која се пренела у слабо доступна издања, фанзине и књижевне часописе. Због тога се десио парадокс, да је један од бољих, награђиванијих, стално присутних аутора новијој публици недоступан и непознат. Ова књига је прилика да љубитељи домаће фантастике најзад попуне једну битну рупу на својим полицама и да се упознају са својим новим омиљеним писцем. Кад је прочитате и будете тражили још, ускоро ћете и наћи: у припреми је реиздање Лазовићевог романа „Хрим, ратник“, као и више стрипских адаптација.

Учествују: Владимир Лазовић, Бобан Кнежевић, Зоран Стефановић


Звездана капија: серијали SG-1 и Атлантида

15. мај 2017, 19:00, трибинска сала Дома омладине Београда

sg1

Филм Звездана капија Роланда Емериха био је вишеструко користан: редитељу је отворио врата великих холивудских студија и приступ огромнном буџету да снима своје филмове катастрофе, на одушевљење публике и згражавање критике, а човечанству је подарила велике и епске авантуре у виду серија Зведана капија SG-1 и Звездана капија: Атлантида.

Ако сте заборавили, поменута „звездана капија“ је технолошко достигнуће изузетно напредне цивилизације, која је у суштини црвоточина која омогућава путницима прелазак огромних космичких дистанци и истраживање разних светова.

Серија СГ-1 дебитовала је на телевизијама у јулу 1997. и понудила је публици врло познат концепт: група људи која истражује непознате светове, решава проблеме на тим световима и брани земљу од опасности. Оно што је СГ-1 издвојило од сличних концепата је сјајна, врло маштовита и богата митологија која је драстично унапређена у односу на филм, фантастични ликови и огромне количине хумора.

СГ-1 је био толико популаран да је изродио и спин-оф Звездана капија: Атлантида, који користи потпуно и апсолутно идентичну формулу, само у промењеном окружењу (база операција није Земља, већ изгубљени град), са новим главним негативцима (свемирски вампири!), мало измењеном поставом главне екипе и још већом дозом хумора и аутоироније.

Трибином обележавамо 20 година од почетка серије, а говорићемо и о Атлантиди и о несрећном SGU Stargate Universe, али и о будућности франшизе.

Учествују Јелена Јокановић, Павле Кнежевић, ви и гомила неверника које ћемо преобратити.

Jaffa, kree!


Без панике за Пешкир-дан: Дирк Џентли

22. мај 2017, 19:00, трибинска сала Дома омладине Београда

dirkgently 2010Дан када се носи пешкир као знак љубави према Водичу кроз галаксију за аутостопере, познатом као и Аутостоперски водич кроз галаксију, као и животу и делу аутора Дагласа Адамса је традиционално 25. мај, и пада у петак, што нас неће спречити да изнесемо своје стоперске пешкире у трибински понедељак. Тема трибине ће бити холистички детектив Дирк Џентли и вишеструке ТВ екранизације његових доживљаја — британског BBC из 2010 и BBC America из 2016.

Учествују: Софија Вуковић, Андреа Стојановић, Јелена Катић Живановић


Фантастична читаоница: Папирна менажерија и друге приче, Кен Ли

29. мај 2017, 19:00, трибинска сала Дома омладине Београда

citaonica-ken_liuФантастична читаоница је book club у ком читамо изабране наслове фантастике.

Књига за мај је збирка „Папирна менажерија и друге приче“ чувеног аутора фантастике Кена Лиуа. То му је прва збирка прича у којој су сабрана генијална дела којима је освајао све битне жанровске награде и номинације: Хуга, Небулу, Светску награду за фантастику… а у њој се поред осталих налази и одлична „Mono No Aware“, као и насловна „Папирна менажерија“ која је освојила и Хуга и Небулу и Светску награду за фантастику. Само њу да прочитате па сте богатији за једно изврсно искуство: http://io9.gizmodo.com/5958919/

Убележите књигу на Goodreads: http://www.goodreads.com/book/show/24885533-the-paper-menagerie-and-other-stories

Модератор: Бојан Бутковић

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *