Program Društva „Lazar Komarčić“ za maj 2017

Emitor 491

1. maj 2017, tribinska sala Doma omladine Beograda

emitor491Na otvaranju Festivala filmske fantastike IV u muzeju Jugoslovenske kinoteke 21. aprila predstavljen je novi broj Emitora, glasila Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ koji je zajedno sa izložbom pod imenom „Kolapsari“ posvećen stripovima i ilustracijama Bojana Milojevića — Asteriana.

Ko se u Srbiji mašio za više od tri bilo koja domaća strip fanzina iz XXI veka morao je negde da naleti na Asteriana. Po fanzinaškom određenju možete slobodno da pretpostavite da je ideologija pank, da je grafizam grub, a po specijalcu baš u ovom glasilu nećete se uznenaditi što je taj pank od kiber fele. U današnje vreme Asterianov SF nije priča o neodređeno ostvarivoj budućnosti, već opora metafora o stanju sadašnjem.

Emitor 491 ima 64 strane formata 125×235mm crno-belog stripa i ilustracija.

Emitor će da vam proda ta 250 dinara: Žarko Milićević


Vladimir Lazović: majstor srpske fantastike

8. maj 2017, 19:00, tribinska sala Doma omladine Beograda

sokolar5Ime Vladimira Lazovića se još od kraja sedamdesetih vezuje za jako uspešne naučnofantastične i fentazi priče, objavljivane po svim kultnim časopisima: Galaksiji, Sirijusu, Politikinom Zabavniku, Alefu, Znaku Sagite. Priča „Sokolar“ (Sirijus, 1987) osvaja nagrade SFERA i „Lazar Komarčić“, i predstavlja prekretnicu za celokupnu srpsku naučnofantastičnu scenu: uvodi motive slovenske i srpske mitologije, pokreće lokalno bitna pitanja, postavlja mesta radnje na domaći teren, u kontrastu sa tada tekućom praksom emuliranja strane fantastike i smeštanja likova sa stranim imenima u angloamerički ili nacionalno neodređen kontekst. Uspeh „Sokolara“ je potvrdio stavove pisaca okupljenih oko Društva „Lazar Komarčić“ te je pokrenuo niz pisaca da demonstrativno odbaci postojeća predubeđenja da „leteći tanjiri ne sleću u Lajkovac“, pa nam sledeće godine donose niz fenomenalnih priča i romana Radmila Anđelkovića, Bobana Kneževića, Zorana Jakšića, Dragana R. Filipovića, Gorana Skrobonje i drugih, smeštenih prostorno i duhovno u srpsku kulturu.

Iako je konstantno prisutan u periodici i antologijama, do sada nismo imali priliku da držimo njegovu samostalnu knjigu u rukama, što je kosmička nepravda prema autoru tek nedavno ispravljena. Kao prva knjiga u ediciji „Posle milijon godina“ izdavačka kuća „Everest medija“ Bobana Kneževića objavljuje izbor preko trideset Lazovićevih priča pod sudbinskim naslovom „Sokolar“, podeljene u tematske odeljke: Staze kojima niko ne ide (alternativna istorija), Sokolar (mač i magija), Ćutljiva sestra sna (moderni mitovi i bajke), Profili haosa (kiberpank). Priče su propraćene obimnim tekstom Zorana Stefanovića „Pukovnik koji vlada žanrovima“.

Od kriznih godina sa kraja prošlog veka i urušavanja dostupnih žanrovskih kiosk-izdanja postalo je logistički jako teško ispratiti (naučno)fantastičnu scenu koja se prenela u slabo dostupna izdanja, fanzine i književne časopise. Zbog toga se desio paradoks, da je jedan od boljih, nagrađivanijih, stalno prisutnih autora novijoj publici nedostupan i nepoznat. Ova knjiga je prilika da ljubitelji domaće fantastike najzad popune jednu bitnu rupu na svojim policama i da se upoznaju sa svojim novim omiljenim piscem. Kad je pročitate i budete tražili još, uskoro ćete i naći: u pripremi je reizdanje Lazovićevog romana „Hrim, ratnik“, kao i više stripskih adaptacija.

Učestvuju: Vladimir Lazović, Boban Knežević, Zoran Stefanović


Zvezdana kapija: serijali SG-1 i Atlantida

15. maj 2017, 19:00, tribinska sala Doma omladine Beograda

sg1

Film Zvezdana kapija Rolanda Emeriha bio je višestruko koristan: reditelju je otvorio vrata velikih holivudskih studija i pristup ogromnnom budžetu da snima svoje filmove katastrofe, na oduševljenje publike i zgražavanje kritike, a čovečanstvu je podarila velike i epske avanture u vidu serija Zvedana kapija SG-1 i Zvezdana kapija: Atlantida.

Ako ste zaboravili, pomenuta „zvezdana kapija“ je tehnološko dostignuće izuzetno napredne civilizacije, koja je u suštini crvotočina koja omogućava putnicima prelazak ogromnih kosmičkih distanci i istraživanje raznih svetova.

Serija SG-1 debitovala je na televizijama u julu 1997. i ponudila je publici vrlo poznat koncept: grupa ljudi koja istražuje nepoznate svetove, rešava probleme na tim svetovima i brani zemlju od opasnosti. Ono što je SG-1 izdvojilo od sličnih koncepata je sjajna, vrlo maštovita i bogata mitologija koja je drastično unapređena u odnosu na film, fantastični likovi i ogromne količine humora.

SG-1 je bio toliko popularan da je izrodio i spin-of Zvezdana kapija: Atlantida, koji koristi potpuno i apsolutno identičnu formulu, samo u promenjenom okruženju (baza operacija nije Zemlja, već izgubljeni grad), sa novim glavnim negativcima (svemirski vampiri!), malo izmenjenom postavom glavne ekipe i još većom dozom humora i autoironije.

Tribinom obeležavamo 20 godina od početka serije, a govorićemo i o Atlantidi i o nesrećnom SGU Stargate Universe, ali i o budućnosti franšize.

Učestvuju Jelena Jokanović, Pavle Knežević, vi i gomila nevernika koje ćemo preobratiti.

Jaffa, kree!


Bez panike za Peškir-dan: Dirk Džentli

22. maj 2017, 19:00, tribinska sala Doma omladine Beograda

dirkgently 2010Dan kada se nosi peškir kao znak ljubavi prema Vodiču kroz galaksiju za autostopere, poznatom kao i Autostoperski vodič kroz galaksiju, kao i životu i delu autora Daglasa Adamsa je tradicionalno 25. maj, i pada u petak, što nas neće sprečiti da iznesemo svoje stoperske peškire u tribinski ponedeljak. Tema tribine će biti holistički detektiv Dirk Džentli i višestruke TV ekranizacije njegovih doživljaja — britanskog BBC iz 2010 i BBC America iz 2016.

Učestvuju: Sofija Vuković, Andrea Stojanović, Jelena Katić Živanović


Fantastična čitaonica: Papirna menažerija i druge priče, Ken Li

29. maj 2017, 19:00, tribinska sala Doma omladine Beograda

citaonica-ken_liuFantastična čitaonica je book club u kom čitamo izabrane naslove fantastike.

Knjiga za maj je zbirka „Papirna menažerija i druge priče“ čuvenog autora fantastike Kena Liua. To mu je prva zbirka priča u kojoj su sabrana genijalna dela kojima je osvajao sve bitne žanrovske nagrade i nominacije: Huga, Nebulu, Svetsku nagradu za fantastiku… a u njoj se pored ostalih nalazi i odlična „Mono No Aware“, kao i naslovna „Papirna menažerija“ koja je osvojila i Huga i Nebulu i Svetsku nagradu za fantastiku. Samo nju da pročitate pa ste bogatiji za jedno izvrsno iskustvo: http://io9.gizmodo.com/5958919/

Ubeležite knjigu na Goodreads: http://www.goodreads.com/book/show/24885533-the-paper-menagerie-and-other-stories

Moderator: Bojan Butković

Print Friendly, PDF & Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *