TRIBINA: X-Men – Apokalipsa

Dana 13. juna 2016 godine, u redovnom terminu za tribine Društva „Lazar Komarčić“ u beogradskom Domu Omladine održana je tribina povodom najnovijeg izdanka „Singerverzuma“ – filma X-Men – Apokalipsa. Moderirao je Miljan Tanić, a učestvovali su „filmski radnik“ i „zastupnik svega što ima predznak Marvela“ i „opšta mirođija u svim čorbama“ Milan Krunić, Sofija Vuković (kojoj su dojadili superherojski filmovi, ali i dalje ih gleda i komentariše), Hristina Vlajković iz Sakurabane (jedina za stolom kojoj se film doista dopao) i Goran Tomović (at-at.org, a i voleo bi da mu se film više dopao nego što je isprva mislio da jeste pa je shvatio da nije).

Tomović, Vlajković, Tanić, Vuković, Krunić

Tomović, Vlajković, Tanić, Vuković, Krunić

Posle uvodne reči Tanića o tome kako Singer od prvog filma, snimljenog još 2000. pokazuje da on zapravo ni ne poznaje X-Mene, niti ih voli, što se posebno ilustruje neupotrebljavanjem kostima kakve oni nose u stripovima, jer pobogu, šareni kostimi ne bi funkcionisali na platnu. Tanić je pritom nonšalantnom i potpuno nenametljivom promenom sopstvenog kostima pokazao da je to ipak izvodljivo, te je podsetio da i superheroji u filmovima koje snima Marvel Studios nose svoje „prave“ kostime i nikome ne smeta.

Prisutnima je potom postavio pitanje šta im se tačno u filmu dopalo. Krunić je kratko odgovorio da mu se u filmu ništa nije dopalo. Sofija je istakla glumačke izvedbe Fasbendera i Makavoja (Mekavoja?). Hristina je istakla kako je ovo najbolji superherojski film od prvih Osvetnika (2012) i kako ima sve ono što jedan superherojski film treba da ima – negativca s jasnom motivacijom (što mnogim filmovima nedostaje), dobru priču, dobar humor i mnogo zabave. Tomović je takođe istakao da nema mnogo toga u filmu da je dobro (osim nemačkog jezika u Nemačkoj).

Potom se panel okrenuo „mesnatijoj“ temi – onome što u filmu ne valja. Tanić je održao kratku pridiku o tome kako filmove treba da rade ljudi kojima je stalo do svega toga, a ne neko ko vidi naslovnu nekog stripa, pomisli „hej, super lik, ‘aj’ ga stavim u film“ i izmisli sve oko datog lika i uništi bilo kakvu vezu sa stripom. Naglasio je i kako Marvel svoje filmove upravo radi dobro jer ih radi poštujući izvorni materijal. Dakle, ako hoćeš da radiš „svoj“ film, ti onda uzmi i radi „svoj“ film, mani se adaptacija.

isti, Tanić posle promene kostima

isti, Tanić neprepoznatljiv posle promene kostima

Krunić je istakao da je film očigledno „sklepan“ na brzinu, da je scenario loš, da je gluma „dece“ loša, da jedino Makavoj i Fasbender zapravo glume, da efekti nisu nečemu i da je sve zajedno jedan bućkuriš. Sofija je umorna od gledanja Magneta i njegove teške sudbine iz filma u film, iako je istovremeno oduševljena Fasbenderovim performansom. Takođe smatra da su mladi glumci loši, odnosno da im nije data nikakva direkcija i pomoć u oživljavanju likova koji su u samom scenariju već loše postavljeni. Nije oduševljena ni ponovljenom „superscenom“ za Kviksilvera. Znate već ono što je bilo i u prethodnom filmu, on superbrzo rešava neki problem dok ide neka muzika iz datog perioda. Hristina nije oduševljena Apokalipsovim jahačima, a ni glumcima (osim Fasbendera i Makavoja), s posebnim osvrtom na iritantnost Dženifer Lorens. Tomović ističe da je problem između ostalog i što su pokušali istovremeno da pričaju bar dve priče – da završe trilogiju početu filmom First Class i da počnu novu s „novim“ likovima.

Opšti konsenzus panela bio je i da je Foks u dosadašnjih devet filmova iskoristio stravično malo likova od cele plejade X-Men likova koji su im na raspolaganju, a i da ove koje su iskoristili, nisu baš dobro tretirali. Takođe, sveopšte slaganje postignuto je na temu: Nepotrebni kameo nastup Hjua Džekmena.

Tribina je završena izlivanjem nade da će naredni filmovi (Dedpul 2, X-Force i Novi Mutanti) biti bolji i drugačiji, jer ih neće raditi Brajan Singer.

Miljan D. Tanić

fotograf: Vladimir Todorović

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *