TRIBINA: „Locke And Key“

Juče, 11. 4. 2016. godine, Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ ugostilo je Milana Jovanovića zv. Džimi Gitara, urednika u izvadačkoj kući Darkvud, i Jelenu Jokanović, stripskog entuzijastu i poglavarku ženskih fanova bilo čega, a u povodu izlaženja poslednjeg od šest tomova stripskog serijala „Locke And Key“ (u domaćem izdanju: „Lokot i Ključ“). Uroš Smiljanić, iako najavljen, nije bio prisutan.

Na početku beše rečeno da se radi o čedu čeda Stivena Kinga, odnosno, o serijalu čiji je scenario potpisao Džo Hil (ne onaj Džo Hil, nego sin Stivena Kinga). Džozefu Hilstromu Kingu ovo je prvi pokušaj stripa u ovom obimu, i opšta ocena je da pokušaj u potpunosti uspeo. Strip obima šest tomova (37 svezaka + dva specijala), koji je izlazio nekih pet godina, povoljno je ocenjen i od publike i od kritike.

joe-hill-gabriel-grodriguez-locke key

Naslovnica prve sveske

Priča prati porodicu Lokot, koja se, pošto je sumanuti psihopata ubio njihovog paterfamilijasa, seli iz Kalifornije u gradić Lavkraft u Masačusetsu, odakle sama porodica potiče. Mlađi članovi porodice počinju da otkrivaju ključeve neobičnih svojstava: ključeve koji im omogućavaju moći astralne projekcije, čitanja misli, ili menjanja pola.

Crtački deo projekta „Locke And Key“ relizovao je čileanski stripocrtač Gabrijel Rodrigez, kome je ovo takođe jedan od prvih većih projekata. Milan Jovanović istakao je njegovu čistu liniju i osećaj za detalj, koji je omogućio da se domaće izdanje štampa po pristupačnijim cenama i u manjem formatu, jer nije dolazilo do gubljenja detalja prilikom repordukcije. Gabrijel Rodrigez vešto je upotrebio i svoje arhitektonsko obrazovanje, budući da je kuća porodice Lokot, protagonista ovog stripa, izvedena u potpunosti, a detaljan plan svih soba može se videti u jednom od dodataka.

Posvete piscu Hauardu Filipsu Lavkraftu nalaze se na sve strane, a počinju već u naslovu prve sveske: „Dobrodošli u Lavkraft“. Panelisti su se uglavnom složili i oko toga da se u motivskoj aparaturi može videti i uticaj Hilovog oca: mali grad, natprirodne sile koje ga opsedaju, čudna i grozomorna ubistva. Hil i likovima pristupa na kingovski način: svi su obrađeni detaljno i smisleno. Jelena Jokanović je iznela pohvale na ovakav tretman epizodista. Čak i oni koji se pojavljuju na ukupno pet-šest strana imaju nekakvu priču, i logičnu motivaciju.

Na kraju, prisutna publika obaveštena je o rođendanskoj promociji izdavačke kuće Darkvud: do kraja aprila, pojedina izdanja Darkvuda, uključijući i sve tomove „Lokota i Ključa“, čitaoci će moći da kupe po bitno sniženim cenama inače rezervisanim za period odmah po izlasku izdanja iz štampe.

Ovome se nema šta dodati; svesrdno preporučujemo „Lokot i Ključ“, kako iskusnim ljubiteljima stripa, tako i ljudima koji vole da čitaju, ali se stripa mašaju retko.

Miloš Petrik

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *