TRIBINA: Verovali bismo, ali nam se ne da

Juče, na dan π godine 2016, u Domu omladine Beograda održana je tribina povodom nedavnog usksrsnuća popularne TV serije Dosije X. O seriji su govorili Jelena Jokanović, potpredsednica Udruženja „Sakurabana“, i Miljan D. Tanić, novinar i filmski i televizijski kritičar. Na početku je napravljen kratak osvrt na tribinu održanu pre tri godine, kada se, kako je istakao Tanić, nije moglo ni sanjati da ćemo dobiti još novih epizoda. A onda se, pod uticajem isplativosti striming servisa, Kris Karter povampirio i odlučio da nam da još.

Šta smo dobili? Ukratko: još malo devedesetih.

Jokanović, Tanić. U pozadini: Molder, Skali

Jokanović, Tanić. U drugom planu: Molder, Skali

Šest epizoda nove sezone može se, ugrubo, podeliti na „mitološke“ i „monster of the week“ epizode, poput starih. Mitološke, one koje se bave velikom zaverom establišmenta SAD protiv sopstvenog naroda (i svih ostalih), ocenjene su kao najslabije. Ovo ne iznenađuje, imajući u vidu da se još sredinom devedesetih Kris Karter zapetljao u vrzino kolo nepoznavanja sopstvene materije. Molder i Skali se iznenađuju stvarima koje su već znali deset ili dvadeset godina, sporedni likovi se nasumično pojavljuju i komplikuju stvari bez ikakvog logičnog razloga, i ništa iz kanona kao da nije ostavilo nikakve posledice. MOTW epizode ocenjene su nešto bolje (Home Again kao klasična horor epizoda i Mulder And Scully Meet the Weremonster kao klasična komična epizoda), ali i one deluju učaurene u vesele devedesete. Suze su livene i nad drvenom glumom i izlapelom „hemijom“.

Dinamiku sezone Tanić je opisao kao početak jedne „pune“ TV sezone od 24 epizode; kao da su imali celu sezonu na umu, ali su proizveli samo šest epizoda, dok je Jokanovićeva dodala da su se u jednoj sezoni od dvadeset i četiri epizode mogle naći „dve sjajne, dve užasne, i dvadeset prosečnih epizoda“, a da Karter nije iskoristio priliku da ne ubaci i one dve užasne u skraćeni format za digitalnu distribuciju. 

Šta je zaključak? Manje se radi o uskrsnuću, više o podgrevanju leša. Fanovi će, po običaju, hteti još, koliko god to „još“ ne bilo ono što su oni hteli. Čekamo sledeću sezonu, zato što smo narkomani.

Miloš Petrik

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *