TRIBINA: Nešto diše u mojoj tortIV

Predstavnici Esnafa V koji su autori, idejni tvorci, urednici, lektori i marketing menadžeri zbirke o kojoj je na tribini bilo reči su prošli kroz mnoga iskušenja tokom godina, ali pokazalo se da je grip bio previše za sve osim za hrabrog Relju Antonića koji se suprotstavio Milošu Cvetkoviću prekjuče, 18.1.2015, na predstavljanju četvrte po redu zbirke novogodišnjih horor priča Nešto diše u mojoj torti 4“. Relja se najpre osvrnuo na istorijat Esnafa V.

U pitanju je grupa entuzijasta iz Vojvodine sa foruma Znak Sagite, koji su se okupili sa idejom da napišu zbirku „V – Fantastične priče iz ravnice“. Potom ih je urođena velikodušnost navela da požele da poklone ljudima nešto za Novu godinu i tako je nastala zbirka „Nešto diše u mojoj torti“ koja se, zajedno sa ostalim zbirkama može preuzeti odavde. Idejni horor koncept novogodišnje horor zbirke nastao je zato što je mnogima od nas planiranje dočeka nove godine kompletan užas. Ove godine ima dosta novih imena u zbirci. Ranije su pojedini autori imali po više priča, a sada imamo 17 autora i isto toliko priča. Kvalitet pristiglih priča veoma je varirao. Čuli smo i zanimljiv podatak da je ovogodišnja Torta preuzeta 5614 puta, što je čak duplo veći broj od prodatih primeraka Hazarskog rečnika u Francuskoj.

nesto-dise-u-mojoj-torti-4

korice izdanja

Prvi čovek Esnafa je Saša Robnik, i njegova priča otvara zbirku. On je zajedno sa Goranom Segedincem okupio ljude oko prve zbirke. Zbirka V je pripremljena dosta ranije, a dok se čekalo da izađe iz štampe nastala je prva Torta. Radoslav Slavnić, koga smo tragično izgubili ove godine, bavio se tehničkim poslovima.  Esnaf V je dobio zeleno svetlo da odštampa sve tri Radoslavljeve priče iz Torti. Njegovu zbirku Rabid Serbia, koja je već preuzeta preko 8000 puta, možete pronaći ovde.

Relja Antonić se i ove godine potpisuje kao ilustrator. Zbog perfekcionizma nije stigao da ilustruje sve priče koje je planirao, već je „samo“ uradio ilustracije vezane za koncept horor Nove godine. Ali postoji mogućnost da će se najbolje priče iz svih zbirki naći u štampanom izdanju i možemo očekivati da ono bude kompletno ilustrovano. Vladimira Becić je uređivala sajtove i zbirke u Hrvatskoj i potpisuje se kao urednik iako svi demokratski odlučuju o sadržaju zbirke. Istaknuto je da se članovi Esnafa trude da održe zdravu atmosferu iako pišu umobolnu fikciju.

Postoje i ideje za mnoge nove projekte: zbirka priča vezana za kult drveta, horor priče vezane za dan zaljubljenih… Ostaje nam da sačekamo i vidimo šta će od tih ideja biti realizovano.

Ivana Nešić

Print Friendly, PDF & Email

Jedan komentar

  1. „Čuli smo i zanimljiv podatak da je ovogodišnja Torta preuzeta 5614 puta, što je čak duplo veći broj od prodatih primeraka Hazarskog rečnika u Francuskoj.“ Simpatično, ali pravde radi treba reći da je tri hiljade primeraka Hazarskog rečnika rasprodato *jesenas* kad se pojavilo n-to izdanje (na francuski je knjiga prevedena još 1988. godine)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *