TRIBINA: Doctor… Who?

Prva tribina ove godine zamišljena je – i predstavljena – kao neformalno okupljanje ljubitelja serije Doctor Who, inače najdugovečnije SF serije svih vremena (pun intended), tako da su mlađi/noviji članovi publike imali priliku da učestvuju u razgovoru o trenutnoj inkarnaciji omiljenog nam Doktora – ali ne samo o njemu.

Nakon uvodnih opštih odrednica o seriji i prethodnim Doktorima, kao i analizi nekoliko epizoda, uglavnom publici najdražih/najvrednijih, moderator tribine Miloš Petrik poveo je priču o nedavno emitovanim specijalima drugih serija (ne štedeći ni filmove). S obzirom da je pala kritika Stivena Mofata, nije pošteđen ni Šerlok, odnosno božićni specijal koji je jednoglasno procenjen kao nezadovoljavajuć, premda je sam pomen protagoniste izazvao polemike o rodu glavnih junaka Mofatovih serijala.

Može li, naime, Doktor da bude žena?, zapitali smo se budući da nema pomena o ženi Doktoru (kao ni o ženi-Šerloku, uprkos onoj ideji rimejka u SAD sa ženskim Votsonom), mada treba naglasiti da nema ni crnog Doktora, Doktora Azijata, niti, čak, Doktora koji nije Britanac. Došli smo do konsenzusa samo povodom pitanja Mofatovog feminizma, odnosno njegovog odsustva; rečima jedne učesnice tribine, „Mofat nema pojma“.

Iako je serija prvobitno osmišljena kao dečija, u međuvremenu je pridobila fanove raznih uzrasta, rodova i porekla, a sudeći po njihovom broju, ne deluje kao da aksiom belog muškog doktora smeta velikoj većini. Naravno, videćemo šta nosi budućnost – ili neka njena inkarnacija.

Sanja Pavošević Alisa

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

    • Bilo je i o polnom ciklusu Galifrejaca, šta se desi ako se trudna Galifrejka regeneriše, i o tome koliko su sonične naočare glupe i da li postoji nesonična gitara, ali to nije ušlo u obim prikaza.

  1. Ne znam sta imate protiv bozicnog specijala Serloka, bila je sasvim dobra epizoda.

    Kako je Master postao Misi, a u specijalu je i onaj beli general postao crna zena, nema razloga da i Doktor ne bude Doktorka u nekoj inkarnaciji. Ali bez obzira da li je musko, zensko, crno, belo, ili nesto drugo, mora da bude Britanac. Koliko god serija bila popularna sirom sveta, Doctor Who je esencijalno britanska, i glavni lik treba da bude igran od strane britanskog glumca/glumice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *