TRIBINA: 2015. na filmu – moj film je bolji od tvog

O najboljim, najgorim, najiznenađujućim i po drugim osnovima zanimljivim filmovima iz protekle godine svoja mišljenja ukrstili su: Milan Krunić – koji viče na filmove na adresi: www.celuloidnamrznja.com, Ljubica Đurić – osoba koja je pogledala previše loših horora u životu i povremeno nešto napiše za emitor.rs, i Miljan Tanić – čije fenboj ispade možete čitati u raznim časopisima kao npr. Serije+ i Esquire.

Najbolji SF film:

Krunić: Star Wars – The Force Awakens

Đurić:   The Age of Adaline

Tanić:   Ex Machina

voditelj, panel, i kandidati za najbolji SF film

voditelj, panel, i kandidati za najbolji SF film

Između od masa voljenog blokbaster favorita i nagradama ovenčanog indi favorita, na kraju je pobedio film koji teško da je bio bilo čiji favorit sem Ljubice Đurić koja ga je predložila i uspešno odbranila. To što niko nije pomenuo očigledno najbolji film godine (i SF i inače) objašnjeno je time da je dotični film van svih kategorija, podrazumevano superioran, te se ovde zapravo bira svojevrsno drugo mesto i preporučuju manje izvikani filmovi (minus Star Wars, očigledno). Nakon što smo (gunđajući) nekako svarili ovo poluobjašnjenje prešlo se na…

Najbolji horor film:

Krunić: The Final Girls

Đurić:   Unfriended

Tanić:   It Follows

Između „Vriska/Skeri muvija za novi milenijum“, „Veštice iz Blera za novi milenijum“ i „Ringa za“, pretpostavljate „novi milenijum“ najbolje je prošao ovaj treći, te je Miljan koji je pogledao samo jedan – ali vredan! – horor film prošle godine uspeo da u foto finišu pobedi Ljubicu koja je pogledala gotovo sve relevantne horor filmove iz prošle godine!

kandidati za najbolji horor film

kandidati za najbolji horor film

Najbolji fentezi film:

Krunić:   He Never Died

Đurić:     Deep Dark

Tanić:     Star Wars – The Force Awakens

kandidati za najbolji fentezi film

kandidati za najbolji fentezi film

Ovo je bila najteža kategorija za učesnike, jer trebalo se setiti nečega što je fentezi a da nije potpuni užas, te se stoga ova žanrovska odrednica pokazala kao prilično rastegljiva za potrebe ovog nadmetanja. Na kraju je sasvim zasluženo pobedio Miljan Tanić, jer Star Wars saga jeste u biti fentezi u SF ruhu.

Najgori film:

Krunić: Terminator Genisys

Đurić:   The Vatican Tapes

Tanić:   Insurgent

Uvek zabavna kategorija za koju uvek ima puno filmova za probrati, a ovaj put je (kao i prošle godine) dominirao Milan Krunić koji je elokventno objasnio zašto je najnoviji Terminator potpuni pobačaj od filma (i naslova). Neka ostane zabeleženo da se Miljan Tanić mrštio i negodovao, ali nažalost nije bilo dovoljno vremena za diskusiju.

Najprijatnije iznenađenje:

Krunić: Turbo Kid

Đurić:   Some Kind of Hate

Tanić:  Ant-Man

Svi su se isprva iznenadili zbog čega je uopšte pomenut Ant-Man, ali je Tanić solidno obrazložio zašto nije previše očekivao od ovog Marvelovog filma. Krunić je pričao o 80’s nostalgiji, a Ljubica o filmu (hororu, naravno) za koji većina prisutnih nije ni čula, ali je na kraju ipak uspela da pobedi.

Najgrče razočaranje:

Krunić: The Last Witch Hunter

Đurić:   Tale of Tales

Tanić:   Cinderella

I dok su se svi pitali šta je to zaboga Krunić pa očekivao od Vina Dizela, a oni koji ne poznaju Miljana zašto bi odrastao muškarac uopšte gledao novu igranu verziju Pepeljuge, Ljubica je ponovo odnela (ubedljivu) prevagu pošto je izabrala vizuelno impresivan film sa najviše potencijala, koji u krajnjem zbiru ne uspeva da poentira.

Najbolja glavna uloga:

Krunić: Maggie (Arnold Schwarzenegger)

Đurić:   Ex Machina (Alicia Vikander)

Tanić:   The Martian (Matt Damon)

Švarceneger glumi! Met Dejmond gaji krompir! I uspeva da iznese većinu filma. Dok Alisija Vikander ostavlja u prašini sve pomenute. Međutim, najviše poena ide Taniću i Dejmonu na konto pomenutog soliranja.

Najbolja sporedna uloga:

Krunić: Star Wars – The Force Awakens (Harrison Ford)

Đurić:   Crimson Peak (Jessica Chastain)

Tanić:   Ant-Man (Michael Peña)

Nerazumevanje sudije za uspeli komik rilif Majkla Penje, kao i Krunićev zicer od predloga doveli su do toga da najviše bodova dobije Ljubica i glumačka kreacija Džesike Čestejn (koja, ruku na srce, jeste jedna od najboljih stavki Del Torovog filma).

Najbolji kadar:

Krunić: The Martian

Đurić:   Tale of Tales

Tanić:   Star Wars – The Force Awakens

Krunić drži mali čas iz istorije filma i objašnjava nam kako su iste lokacije korišćene za Lorensa od Arabije i Marsovca i šta je nagnalo Ridlija Skota da izabere tu lokaciju za snimanje. Nažalost, usled potpunog nerazumevanja za ovaj nadasve edukativan momenat (a možda i usled toga što je Krunić pomenuo Prometeja) ovaj izbor je dobio najmanje bodova, a za najbolji kadar je proglašen izbor Ljubice Đurić.

Najkulje izmišljeno (mitološko) stvorenje:

Krunić: Wayne, Hotel Transylvania 2

Đurić:   It, It Follows

Tanić:   BB8, Star Wars – The Force Awakens

Između animiranog vukodlaka s glasom Stiva Bušemija, pomalo apstraktnog mada zastrašujućeg monstruma s beskonačno mnogo lica i slatkog malog droida, najviše bodova je dobio… slatki mali droid!

Pobednica: Ljubica Đurić (11,30 bodova); slede Miljan D. Tanić sa 9,30, i Milan Krunić sa 7,40.

Zaključni komentar: Milan Krunić je bio najzabavniji, Ljubica Đurić je najbolje branila izabrane filmove, dok ih je Miljan D. Tanić najbolje izabrao, bar u prve tri kategorije. Mnogi dobri (a i manje dobri) filmovi ostali su nepomenuti, ali je ovo ipak bila poprilično sadržajna i dugačka, mada ne i zamorna šetnja kroz filmsku 2015.

Miloš Cvetković

fotografija: Nenad Pavlović

Print Friendly, PDF & Email

Jedan komentar

  1. Obično ne komentarišem ovakve stvari, jer se jasno vidi da je u pitanju igra u kojoj se sučeljavaju ukusi, pa nema smisla kritikovati.

    Ali reću ću nešto povodom ideje da je Vikander pružila najbolju glavnu ulogu u nekom fantastičnom filmu iz prošle godine, pošto je to tema kojoj sam posvetio posebnu pažnju ovih dana.

    Prvo, njena uloga nije ‘glavna’. Očigledno je da je Kejleb protagonista. Uloga Ave se i zvanično vodi kao ‘sporedna’. Naravno, film sa praktično 4 uloge ne može imati podelu na glavne i sporedne poput filma sa 20 uloga. (I pohvalno je što niste podelili kategoriju na muške i ženske uloge.)

    Ali, ako i zanemarimo taj mali problem, glumeti robota ili androida (Majkl Fasbender u Prometeju, recimo) jeste zabavno, ali nije teško kao što ljudi misle. Ako je takva uloga dostojna titule „najbolje“, onda je glumački to uistinu bila vrlo, vrlo loša godina.

    Glumačka trojka iz Ex Machine je vrlo jaka, ali to je, po meni, druga glumačka trojka godine (računajući samo filmove gde troje glumaca pričaju i pričaju). Prva je ona iz „Z za ‘Zaharija'“, filma koji ima naučnofantastičnu premisu, ali ništa ne objašnjava, jer se više kreće ka teritoriji univerzalne metafore o ljudskom rodu. A Edžiofor u tom filmu bi, u tom kontekstu, bio „najbolja glavna uloga godine“ iz nekog filma fantastike. A Margo Robi, takođe iz tog filma, bi bila nominovana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *