Anomalija 2 i novi konkurs

Posetioci BeoKona imali su prilike da prisustvuju prvoj promociji zbirke odabranih priča domaće fantastike u izdanju Društva Lazar Komarčić“ – Anomalije 2. Zbirka je, posle dužeg čekanja, najzad dostupna evo ni četiri kratke godine po objavljivanju rezultata.  Ilustraciju za naslovnicu je donirao Aleksa Gajić, a svaku priču prati ilustracija jednog ili više domaćih ilustratora (uključujući našu staru poznanicu Anu Milojković zv. Omi).

Anomalija 2 košta 600 din+ptt, šaljemo pouzećem, može i uplata pre slanja na tekući: Društvo Lazar Komarčić“, 205-208993-20, pošaljite na ime i adresu na redakcija@emitor.rs ili u inbox fejsbuk stranice Društva.

Naravno, raspisan je i konkurs za treću zbirku, čije propozicije dajemo u produžetku. Srećno!

Naslovnica nove Anomalije

Naslovnica nove Anomalije

SADRŽAJ:

„Der Tunnel“, Oto Oltvanji, ilustrovao David Širkoski
„Vreme/novac“, Miloš Petrik, ilustrovao Toša Tošić
„Gde duhovi dolaze“, Predrag Tomić, ilustrovali Bojan Jurišić, Goce Balković i Saša Arsenić
„Dve karte za brod do Njujorka“, Aleksandra Đuričić, ilustrovao Marko Šerer
„Na rtu“, Aleksandra Đuričić, ilustrovali Goce Balković i Saša Arsenić
„Tamo gde živi sunce“, Željko Obrenović, ilustrovao Siniša Banović
„Mesec malog marabua“, Radovan Pavlović, ilustrovao Toša Tošić
„Hromi pastir“, Mihajlo Vitezović, ilustrovao Saša Arsenić
„Poslednje putovanje Čubra Čojkovića“, Dragić Cvjetinović, ilustrovao Saša Arsenić
„Sa one strane reke, gradovi“, Stevan Šarčević, ilustrovali Goce Balković i Saša Arsenić
„Novo Jabukovo“, Đerđ Marečko, ilustrovao Bojan Glišić
„Andro-mnemonik“, Mateja Vidaković, ilustrovao Saša Ćatić
„Jedan susret i dve priče“, Filip Rogović, ilustrovao Zvonimir Grabić
„Noć tišine“, Sanja Pavošević Alisa, ilustrovala Ana Milojković
„Pastir“, Ivica Milarić, ilustrovao Ivan Šainović
„Pre i posle smrti“, Darko Tuševljaković, ilustrovala Ivana Lazić
„Largo al factotum“, [Radoslav Slavnić], ilustrovao Vid Todović

Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ i
ANOMALIJA™
raspisuju
KONKURS za SF&F priču.

USLOVI I PRAVILA KONKURSA ZA ANOMALIJU 3:

1.   Priča mora sadržati elemente fantastike.
2.   Radovi moraju da budu na srpskom jeziku.
3.   Na konkursu mogu učestvovati samo radovi koji prethodno nisu objavljeni u štampanom ili elektronskom obliku, a nisu dozvoljene ni prerade već objavljenih priča.
4.   Jedan autor može poslati najviše do dve priče (uključujući i kolaboracije).
5.   Radovi poslati na ovaj konkurs ne smeju se nuditi drugim izdavačima za objavljivanje (štampano ili elektronski) niti istovremeno slati na druge konkurse.
6.   Dužina je ograničena. Priča ne sme biti kraća od 8.000 slovnih mesta u Wordu (računajući i beline), i ne duža od 40.000 slovnih mesta u Wordu (računajući i beline).
7.   Radovi koji ne budu imali naša slova (ć, č, š, đ i ž) automatski će biti eliminisani.
8.   Radove slati na i-mejl: konkurs@lazarkomarcic.org U subjektu poruke napisati: ZA KONKURS, a u telu poruke navesti sledeće podatke: Ime i prezime, aktuelna mejl adresa, kućna adresa i broj mobilnog telefona.
9.   Priču poslati u zasebnom fajlu u atačmentu, u nekom od standardnih Word formata. Uz priču možete dostaviti i kraću biografiju, ali to nije obavezno.
10.   Rok za dostavu radova je: 15. april 2016.

Radove će ocenjivati stručni žiri. Rezultati konkursa će biti poznati najkasnije do 01. septembra 2016. Rezultati će biti javno dostupni na fejsbuk stranici Društva „Lazar Komarčić“, sajtu: emitor.rs, kao i na internet forumima: Znak Sagite i Art-Anima.

Odabrani radovi ući će u izbor za antologiju priča ANOMALIJA #3 u izdanju Društva „Lazar Komarčić“.

Sva eventualna pitanja možete nam uputiti na mejl: lazarkomarcic@yahoo.com

Elektronski primerak prve Anomalije možete skinuti ovde.

redakcija

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

  1. E pa sad, hteo sam da pripremim jednu priču za treći konkurs, ali neprijatno me iznenadila nezainterosovanost, zapravo čini se opšte ignorisanje, Anomalije 2. Znam da je zbirka kasnila 3 godine, što je samo po sebi učinilo da je maltene svi zaborave, i znam da su vremena takva kakva su, ali baš 0 posto zainteresovanosti nisam očekivao. Makar jedan prikaz, makar jedan komentar. Ništa. Potpuno razočaran, u nedoumici sam da li se uopšte više i mučiti oko pisanja (a da, to jeste muka ako čovek pokušava nešto obziljnije da napravi). Na kraju bih želeo da napišem nešto optimistično u vezi domaće fantastike i, posebno, kratke priče… ali ponestalo je reči. Ovo mi liči na crnu rupu koja sve guta i lomi duboko u sopstvenoj tami. Šta god radili – završi u tami i zaboravu. Nestane. Možda bi izdavač moga da pozajmi ili pokloni knjigu nekom recezentu i za uzvrat dobije prikaz, ne bi li se kako-tako uzburkalo ovo mrtvo more.

  2. Još tri dana je ostalo do zaključenja konkursa za Anomaliju 3, a niko ni redak da napiše o tome. Zašto se nije u poslednjih nekoliko nedelja makar nekoliko puta pozvalo pisce da pošalju svoje priče? Zašto je toliko malo, mizerno, neprimetno, interesovanje domaćeg fantasy/SF/horor fandoma za kratak književni oblik ovog žanra? Ili je to danas uobičajeno za književni oblik bilo čega i bilo koje dužine. Malo ko više čita. Svi bi samo da pilje u monitor/Tv i dobiju sve sažvakano u CGI tehnologiji. Nadam se da ćete naći makar toliko volje da nas nakon 15. aprila obavestite o tome koliko je priča stiglo i da li je konkurs „uspeo“, kada se već niste ni potrudili da animirate pučanstvo, to jest nove i stare autore, da šalju svoje tekstove. Tužno je ovo stanje kod nas. U devedesetim godinama postojala je generacija gladna dobre priče i dobrog romana, ali kriza nas je sprečila da ih imamo u većem broju i raznovrsnosti (mesečni časopis, recimo). Međutim, pored svih teškoća, tada smo imali Znak Sagite (legendarnih prvih pet brojeva), Monolit i Polaris. Danas, kada se knjige ovog žanra pojavljuju kao blato posle kiše – maltene nikoga više nije ni briga za to. A stari asovi pisane reči? Šta? Umorili su se od pisanja? Stvarno. Koji se to pisac ikada umorio od pisanja? Kako je moguće, a ovo mi je posebno veliki trn u oku, da niko, ali baš niko, ne pominje mogućnost da se pokrene domaći mesečnik, to jest časopis, posvećen SF-u i sličnim temama? Ne postoji, ili nije javno prezentirana, niti jedna ideja slične vrste. Nije predložena ministarstvu kulture, nisu zatražena sredstva da se iz mrtvih izvadi pisana reč, nije se odradila neka tribina, javna rasprava, bilo šta. Ne kažem da bi to uspelo, ne kažem ni da bi takav časopis mogao (ili morao) biti pokrenut. Kažem samo ovo: nikoga nije briga, niko nije ni pokušao, čak ni sastavio koncept nekakvog izdanja. Ništa. Crno. Tama. Tišina. Mrtvilo. Bem ga. I na kraju – hoće li uopšte i biti Anomalije 3? Sudeći po tome koliko se često (nikada) ne pominje na forumu ZS, sudeći po tome kako se niko nije pohvalio da je poslao priču, sudeći po mizernom odazivu oko Anomalije 2 (samo jedna jedina kritička analiza – mada više nego pristojna i adekvatna – i onda totalni zaborav) – crno nam se piše. A možda je priča i konačno umrla. Šteta. Priča je brza, oštra i prkosna. Kada je dobro napisana, naravno. Prava vežba za mozak. Roman je često glib kroz koji se dugo i naporno probija, a kada makar i samo malo omane iz njega se teško iskopati bez velikog razočaranja. Loša priča se brzo preboli. Dobra zauvek ostaje sa nama.

    Srdačan pozdrav i nadam se da će vesti nakon 15. aprila ipak biti dobre za Anomaliju 3.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *