BeoKon: program

Konačno možemo da sa vama podelimo i kompletan program BeoKona. Vidimo se u Domu omladine Beograda!

Subota 14. novembar:

11:00 – Otvaranje kapija

BIOSKOPSKA SALA

11:30 – Tribina: The Walking Dead

BeoKon otvaramo pričom o najžilavijoj horor franšizi danas – „The Walking Dead“, iliti „Odajući mrci“. Pridružite nam se dok poredimo strip sa uspešnom TV serijom, osvrćemo se na uspon popularnosti zombi apokalipsi u poslednje vreme, odmeravamo kojom brzinom je potrebno begati da bi se sačuvala živa glava kad nagrnu „šetači“, i diskutujemo o tome koliko je Deril Dikson baja nad bajama. Zombiji u publici su dobrodošli.

13:00 – Tribina: Fokus na fenomen – Young Adult književnost

Književnost namenjena omladini – to jest, tinejdžerskom življu – u poslednje vreme dominira izdavačkom industrijom, od raznih tvajlajtoida i sličnih natprirodnih romansi, preko surovih distopija a la „Hunger Games“ gde odabrana mlada dama mora da spase čovečanstvo, pa do romana Džona Grina gde su problemi adolescenata prikazani surovo realno. Ovu pojavu ćemo analizirati kako iz ugla fanova i konzumenata, tako i iz perspektive izdavača. Tribinu podržava izdavačka kuća Urban Reads.

14:30 – Tribina: Šerlok (Holms)

Apsolutna je istina da je Šerlok Holms prvi fandom u istoriji pop-kulture: kada se pojavio, kao roman u nastavcima, izazivao je apsolutnu masovnu histeriju među viktorijancima, postavši toliko popularan da se čak gotovo ogadio autoru, Arturu Konanu Dojlu. U okviru tribine, divanićemo o svim licima Šerloka Holmsa: izvornim Dojlovim pisanijima, pokojnom Ser Kristoferu Liju u jednoj od retkih uloga pozitivaca, klasičnoj BBC-jevoj adaptaciji, opskurnoj ruskoj verziji, i neizbežnom Benediktu Kamberbeču. Mole se kamberbičiz da ne vrište preglasno.

16:00 – Tribina: „Game of Thrones“ vs. „A Song of Ice and Fire“

Poređenje televizijskog sočinjenija sa književnim predloškom uvek je popularna razbibriga, te ćemo na BeoKonu upriličiti „obračun“ između jedne od najpopularnijih fentazi franšiza ikada sa jednom od najgledanijih serija u istoriji kablovske televizije. Mudrovaćemo o tome koje se sezone smatraju najuspelijim a koje najslabijim i zašto, šta su kozmetičke a šta suštinske izmene izvornog materijala, koji likovi su pogođeni a koji promašeni, gde serija donosi unapređenja u odnosu na knjige a gde su D&D najstrašnije upropastili stvar, kako serija deluje nekome ko je čitao knjige a kako nekome ko samo prati HBO, koji im je k**** trebalo ono s Dornom, kao i o drugim gorućim pitanjima vezanim za martinologiju. Tribinu podržava izdavačka kuća Laguna.

17:30 – Predavanje: „Star Wars – Epizoda VII: Buđenje spojlera“

Do premijere „Epizode VII“ je ostalo manje od dva meseca, ali ako ipak ne možete da se strpite da saznate sve o priči i likovima ovog filma, kao i o galaktičkim događajima koji su mu prethodili, onda za vas imamo sjajne vesti. Na predavanju dosetljivo nazvanom „Buđenje spojlera“ saznaćete odgovore na pitanja: šta se desilo sa Lukom Skajvokerom i Džedajima? Ko je misteriozni Kajlo Ren? Šta se sve izdešavalo posle bitke za Endor? Ko su Rej, Fin i Po? I još mnogo toga – a pozdravljamo opsesivne analize svake sekunde trejlera i teorije zavere iz publike. Do BeoKona, neka Sila bude sa vama.

19:00 – Gost BeoKona: Dejv Makin

Publici će se predstaviti Dejv Makin, počasni gost ovogodišnjeg BeoKona. Ovaj legendarni engleski ilustrator u Beograd dolazi zahvaljujući pokroviteljstvu izdavačke kuće Darkwood.

Dejv Makin, stripski umetnik, fotograf, grafički dizajner, reditelj i muzičar rođen je 1963. godine u Taplou. Godine 1986. upoznao je Nila Gejmana i od tada započinje epsko prijateljstvo uz saradnju na raznovrsnim projektima. Nakon njihovog prvog grafičkog romana, „Violent Cases“, zajedno su radili su na stripovima „Crna Orhideja“, „Od signala do šuma“, „Mr. Punch“ i – naravno – „Sendmen“, čije su naslovnice koje je eksluzivno dizajnirao Makin ostavile snažan pečat na estetiku pop-kulture 90-ih. Pored par slikovnica za decu, Makin je takođe ilustrovao nekoliko Gejmanovih romana – „Koralinu“ i „Knjigu o groblju“. Zajedno su radili na filmu „MirrorMask“, koji je dobio brojne pozitivne kritike, kao i na seriji „Nikadođija“.

Pored rada sa Nilom Gejmanom, Dejv Makin je zaslužan za crtež kultnog grafičkog romana Granta Morisona – „Betmen: Ludnica Arkam“. Mlađoj publici poznat je po tome što je radio koncept dizajn za igrane filmove „Hari Poter“.  Nedavno je završio produkciju svog drugog filma, „Luna“, koji ćemo i prikazati na BeoKonu. Pored rada u oblasti stripske i filmske umetnosti, ilustrovao je mnoge plakate, omote za muzička izdanja, dizajnirao korice za knjige, a takođe je i uspešni džez pijanista.

20:30 – Projekcija: „Luna“

„Luna“ je do sad najambiciozniji filmski projekat Dejva Mekina. Osim što je dizajnirao košmarno-fantastični onostrani svet koji se prepliće sa stvarnošću junaka „Lune“, Mekin je osmislio i priču, napisao scenario i lično režirao film. „Luna“ do sad nije bila u bioskopskoj distribuciji, već je samo prikazivana na festivalima i na ekskluzivnim događajima na kojima gostuje sam Mekin, te smo posebno počastvovani što ćemo imati priliku da je pogledamo u Beogradu. Priča „Lune“ prati bračni par koji je nedavno izgubio dete. Dok borave kod prijatelja u vikendici na selu, izolovani od svakodnevice, počeće da ih muče neobični snovi, za koje se ne može lako odrediti da li su samo plod mašte ili nešto više. Kao i uvek, odgonetanje snova vodi ka mračnim tajnama i otvaranju rana od kojih su roditelji mrtvog deteta predugo bežali. Trejler možete videti ovde.

GAMING SPACE (13-20h)

Turniri u video igrama:

„Injustice: Gods Among Us“

„Mortal Kombat X“

Predstavljanje društvene igre: (12-20h)

„Game of Thrones“

HOL DOMA OMLADINE

11-21h Artist Alley – prodajni sajam

Nedelja 15. novembar:

10.00 – Otvaranje kapija

10:30 – Tribina: Game Trailers ili Na šta ću proćerdati novce u novembru

Drugi dan BeoKona započinjemo tribinom posvećenom sveže izašlim igrama koje vredi odigrati, uz akcenat pre svega bačen na „Legacy of the Void: StarCraft II“ i „Fallout 4“ koji izlaze 10. novembra, što će reći samo nekoliko dana pre konvencije. Pored ovoga, naravno, imaćete i priliku da pregledate i kalendar igara koje nas čekaju u narednom periodu. Za realizaciju ovog programa sarađujemo sa internet portalom EmuGlx.

11:30 – Predstavljanje stripa: „Tarzan – Reke krvi“

„Tarzan – Reke krvi“ predstavlja kapitalan stripski poduhvat započet još davnih osamdesetih godina u Marketprintu, da bi ga neko vreme nastavila izdavačka kuća Dark Horse, dok konačno nije završen u izdanju Lavirinta i System Comics-a. Autori „Reka krvi“ su Neven Antičević i Igor Kordej, čovek koga opisuju kao živu legendu strip scene bivše Jugoslavije i jednog od najboljih domaćih crtača svih vremena. Posetioci BeoKona će imati posebnu priliku da dobiju potpis Igora Kordeja.

12:00 – Tribina: DC vs Marvel

Celokupna stripska scena u Americi je obeležena dvema gigantskim izdavačkim kućama i njihovim takmičenjem u osvajanju tržišta i čitalaca. U Srbiji je dugo vremena među širim narodnim masama bio znatno popularniji evropski strip, ali smo postpeno i mi upali u točkove superherojske mašinerije, naročito sa početkom megalomanske filmske i TV produkcije. Na ovoj tribini će poznavaoci i  ljubitelji oba izdavača i njihovih univerzuma imati priliku da ukrste koplja i ispričaju nam nešto o istorijatu cele priče, najomiljenijim herojima, najuspešnijim serijalima i najupečatljivijim negativcima, a publika može sama da odluči kom će se prikloniti carstvu.

13:30 – Susret Dejva Mekina i njegovih dela u izdanjima Darkwood-a

Idealna prilika da se zajedno sa Dejvom Mekinom pređu izdanja na kojima je on radio, a koja su se pojavila na našim prostorima zahvaljujući radu izdavačke kuće Darkwood. Biće tu reči o izdanjima kao što su „Od signala do šuma“, „Betmen: Ludnica Arkam“, ali i delo koje uskoro treba da se pojavi u prodaji „Crna orhideja“.

15:00 – Tribina: „Warcraft“ i kako smo se izgubili u njemu

„Warcraft“ je čuvena gejming franšiza koja je počela kao strateška igra davne 1994. godine, da bi sredinom dve’iljaditih otvorila vrata MMORPG igrama, među kojima ostvario ogroman uticaj i postao sastavni deo istorije – svako od nas ima barem jednog prijatelja ili rođaka koji je ušao u svet Warcrafta i nikada se nije vratio. Razgovaraćemo o istoriji igre i uticaju koji je imala na naše društvo i živote. Pričaće se i o omiljenim dodacima za igru, o Blizardu kao industrijskom mogulu, o usponima i padovima WoW dominacije, o „Hearthstone“ fenomenu, i o ličnim iskustvima gubljenja u Warcraftu – i to sve u susret predstojećem filmu, koji ponovo podgreva hajp oko ove franšize.

16:00 – Gost BeoKona: Gesha Petrovich (i OriSor, njeni domaćini)

Eksluzivna gošća BeoKona je Geša Petrovič, popularna kosplejerka iz Rusije čije su vrhunske fotografije i kostimi poslednjih godina osvojili internet. Geša ima 25 godina, živi u Moskvi, i sebe definiše kao kosplej modela, a uža specijalnost joj je rad sa perikama, čime se i profesionalno bavi. U kosplej vodama je već pet godina, na World Cosplay listi spada u pet najboljih globalnih kosplejera, a s obzirom da joj je karijera u usponu, sve češće je gošća na svetskim konvencijama. Do sad je bila u Ukrajini i Japanu, a nedavno i u Kini, gde se i upoznala sa OriSor ekipom, srpskom kosplej senzacijom, koji će joj biti zvanični domaćini tokom boravka u Srbiji i zajedno sa njom održati tribinu.

17:30 – Predstavljanje književnog izdanja:  „Anomalija II“

ANOMALIJA (gr. anomalia) označava: nepravilnost; odstupanje od pravila ili zakona; izuzetnost, neredovnost, neobičnost; u astronomiji: nepravilnost u kretanju planete; u „Futurami“: procep u prostor–vremenu koji je napravio Bender; u domaćoj fantastici: antologiju koja sadrži izabrane radove sa konkursa za najbolju SF&F priču, u organizaciji Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, knjigu u kojoj su objedinjeni: naučna fantastika, fentezi, mračna fantastika i horor, mitološka fantastika, savremena bajka… kao i različita druga žanrovski neuhvatljiva poigravanja, kojima je najmanji zajednički sadržalac — dobra priča.

18:00 – Predstavljanje filma: „ Prophet 1.0“ Alekse Gajića

Pet godina posle premijere filma „Technotise — Edit i ja“, Aleksa Gajić se ponovo prihvatio rada na dugometražnom animiranom filmu. Reč je o uslovnom nastavku, s obzirom da je u pitanju isto vreme i isti univerzum kao i u „Technotise“, ali radnja se odvija u Kotoru budućnosti i prati druge aktere. Kako napreduju radovi i šta će novo doneti ovo ostvarenje pričaće autor lično, a posetioci ce moći ekskluzivno da vide detalje iz produkcije i prve kadrove iz filma.

18:30 – Cosplay Catwalk

Jer izeš konvenciju bez kospleja. Prvi kosplej na BeoKonu imaće srpski rečeno kežual formu, u cilju podsticanja što većeg broja kostimiranih posetilaca da izađu pred publiku. Neće biti performansa, već će se kosplejeri samo prošetati scenom kada ih voditelji prozovu, a što se odabira kostima tiče, dozvoljeno je sve (sveeeeeeeee) dokle god je reč o kostimu koji nije nagrađivan na takmičenjima u Srbiji. Kosplejeri koji se prijave unapred (do srede 11. novembra u ponoć; prijava je ovde) imaće i besplatan ulaz za drugi dan BeoKona. Oni koji ne stignu da se prijave, a ipak žele da učestvuju, moći će da se zapljunu kao takmičari do pola sata pred početak kospleja u nedelju – samo, u tom slučaju plaćaju kartu.

19:30 – Tribina: „Dr. Who“

„Dr.Who“ je jedna od onih serija koja je starija od dobrog broja svojih fanova pošto već 50 godina imamo priliku da pratimo avanture Doktora i njegovih brojnih saputnika koji vršljaju prostorom i vremenom uzduž i popreko galaksije. Na ovoj tribini ćemo se osvrnuti na različite Doktore (dočekasmo i dvanaestog!), saputnike, negativce, novi život koji su su u serijal nakon dužeg prekida udahnuli Dejvis i Mofat (kao i šta su možda pokvarili) i pokušati da vidimo šta je to što je od serije načinilo tako dugovečan i konstatno popularan fenomen koji stalno privlači nove gledaoce. Što bi rekao deseti doktor – Allons-y!

21:00 – Tribina: Fokus na autora – Nil Gejman

Nil Gejman se često navodi kao jedan od omiljenih pisaca savremenih generacija gikova, a i šire. Bilo kao strip scenarista u svom projektu „Sendmen“ gde meša mitologiju i pop-kulturu pomerajući granice književnog kvaliteta u devetoj umetnosti, ili kao romanopisac gde u delima kao što su „Američki bogovi“, „Knjiga o groblju“ ili „Zvezdana prašina“ spaja urbanu fantastiku, bajke i postmodernizam, ili kao književnik za decu gde je njegova „Koralina“ jednako prepadala i roditelje i mlađe naraštaje, ili kao autor scenarija za televiziju i filmove, od šarmantno niskobužetne „Nikadođije“, preko osporavanog „Beovulfa“, pa do fanovima omiljenih epizoda „Dr. Who“, ili kao neverovatno simpatičan čovek koji piše duhovite blogove o svojoj svakodnevici i uvek ima ljubaznu reč za fanove – Nil Gejman nam je mnogima u srcu. BeoKon zatvaramo osvrtom na njegovu karijeru – uz nade da ćemo jednoga dana imati prilike da ugostimo i Mister Džija lično.

GAMING SPACE

Turniri u video igrama: (13-20)

„Star Wars Episode III: Revenge of the Sith“

„Ultimate Marvel vs Capcom 3“

Predstavljanje društvene igre: (12-20)

„Infinity“

HOL DOMA OMLADINE

10:00-21h Artist Alley – prodajni sajam

Izložbe:

Tokom BeoKona ćemo imati priliku i da uživamo u izložbama gosta konvencije Dejva Mekina, ali i radovima domaćeg autora Boba Živkovića. Takođe ćete imati priliku i da vidite izložbu nekih od modela igračaka Star Wars.

POTPISIVANJA:

Igor Kordej – nedelja (15.11.) od 12h na štandu System Comics
Dej Mekin – nedelja (15.11.) od 15h na štandu Darkwooda

Karte:
Propusnice za Beokon 2015 se mogu nabaviti na svim prodajnim mestima Eventima, kao i preko njihovog sajta.
Dnevna karta 300 din.
Paket karata za oba dana: 500 din.
VIP karte: 1500 din.

VIP karta obuhvata:

  • Obezbeđeno mesto u prvom redu u sali
  • Majicu konvencije Beokon
  • Izdanje Emitora
  • Izdanje Anomalija #2
  • Dodatni pokloni iznenađenja!
Broj VIP karata je ograničen na 20 (dvadeset) komada.
Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *