TRIBINA: Art-Anima Almanah

O drugom Almanahu „Književna fantastika“ govorili su Dragoljub Igrošanac sa sajta Art Anima i Mladen Milosavljević, urednik časopisa Omaja i moderator Miloš Cvetković. Ovaj almanah je, kao i prethodni, zajednički izdavački poduhvat sajta Art Anima i izdavačkog preduzeća Čarobna knjiga.

Reč je najpre dobio Dragoljub Igrošanac koji je ispričao da almanah nastaje po istom principu po kome deluje i sajt Art Anima pa tako imamo deo sa prozom savremenih srpskih pisaca, teorijske radove proučavalaca (fantastične) književnosti među kojima su Sava Damjanov, Zoran Živković, Majkl Morison, intervjui (Boban Knežević, Goran Skrobonja), osvrti na važne događaje iz protekle godine (govor Ursule Legvin), čak i poezija koja se retko javlja u svetu fantastike, strip, prikazi dela…

Cvetković, Milosavljević, Igrošanac

Igrošanac je posebno izdvojio esej posvećen novom romanu Vilijema Gibsona „Peripheral“  koji je Mladen jakovljević napisao specijalno za Almanah, zatim prikaz romana „Stanica Perdido“ (Čajna Mjevil) Miloša Jocića itd.

Ovaj broj je malo obimniji od  prvog iako je plan bilo da bude manjeg obima. Dogodilo se to da su Milosavljević i Igrošanac došli na ideju da naprave zasebnu zbirku  pod nazivom „Poznati pišu fantastiku“ gde će poznate ličnosti iz javnog života koje se ne bave pisanjem (fantastike) priložiti po  priču. Kvalitet priča ih je iznenadio. Mladen Milosavljević  je ispričao da je to bila njegova ideja tako da stvar postane komercijalnija i da se proširi krug čitalaca. Gotovo svi pozvani su se rado odazvali i ispostavilo se da su svi ljubitelji fantastike i da imaju neku fantastičnu priču „u šteku“, Dušica Žegarac, na primer je i objavila tu iz šteka. Pošto nisu imali dovoljno priča za zbirku uradili su i intervjue sa poznatima na temu šta njima fantastika znači. Nakon toga je izdavač stopirao izdavanje zbirke pa su intervjui trenutno neobjavljeni, kao i neke priče. Tematski su te priče maštovite i oslikavaju senzibilitet autora: Kesićeva je satirična i dešava se u „Beogradu na Vodi“, Marčelova je romantična, pismena. Ovi autori su se lepo uklopili u fantastični milje i doprineli kvalitetu almanaha.

Sem toga tu su i priče naših poznatih autora, poput davida Albaharija, Svetislava Basare, Borisa Nada. Nisu sve prvi put objavljene ovde, ali Igrošanac ne beži od ponovnog objavljivanja tekstova  jer smatra da za vredne tekstove nije problem ponovo pronaći prostor. Ipak, u trećem almanahu  će pokušati da objavi više originalnih tekstova.  Eseji nisu problem, ostvarena je saradnja sa brojnim autorima, ali priče jesu  i ovom prilkom je Igrošanac pozvao autore da šalju priče na otvoreni konkurs za sledeći Almanah.

Ivana Nešić

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *