Poslednji Džedaj(i)

Kada se 4. septembra na Force Friday pojavio prvi talas igračaka sa tematikom Epizode VII, među svom tom silnom plastikom je bilo i nekoliko igračaka koje su imale zvučne efekte i koje su izgovarale replike iz filma. Ti citati nam nisu otkili ništa naročito, mada je posebno bila interesantna rečenica koju izgovara Kajlo Ren, a koja se donekle dotakla pitanja kojeg smo se verovatno svi zapitali: da li je Luk Skajvoker nakon događaja iz Epizode VI pokušao da obnovi red Džedaja i šta se sa njim desilo?

Rečenica koju izgovara Kajlo Ren glasi: „Together, we will destroy the Resistance and the last Jedi“, što može da ima dva značenja, jer se na engleskom reč „Jedi“ koristi i za jedninu i za množinu ovog ratničko-monaškog reda. Ovo nas je vratilo na početak, ali nas ne sprečava da spekulišemo i teoretišemo. Stoga, u ovom članku ćemo se pozabaviti sa tim šta se desilo sa Džedajima nakon Epizode VI i za vreme Epizode VII, te da li je Luk Skajvoker poslednji Džedaj.

Upozorenje! Iako je nastavak članka mahom napisan na osnovu nepotvrđenih glasina i ličnih teorija, informacije koje slede su potencijalni spojleri. Stoga, nastavak čitate na sopstvenu odgovornost.

Pa da krenemo. Ako „Jedi” u gorepomenutom citatu Kajla Rena označava jedninu, onda je taj poslednji Džedaj, naravno, Luk Skajvoker i tu nema dileme. Međutim, ako „Jedi” označava množinu, stvari postaju znatno zanimljivije (i komplikovanije) te se podiže gomila novih pitanja – Ko su ostali Džedaji? Zašto se sakrivaju? Zašto Luk i ti ostali Džedaji nisu organizovali ovaj red poput njihovih prethodnika iz ere pre nastanka Imperije? I da li uopšte možemo da odgovorimo na sva ta pitanja u ovom trenutku i sa ovoliko malo informacija? Mišljenja sam da možemo.

Najjači (a možda i jedini) trag na putu ka tim odgovorima je lik Maz Kanate. Maz srećemo otprilike na pola filma, a ona je vanzemaljac niskog rasta koju će mo-cap tehnologijom u život doneti glumica Lupita Njongo. Maz ste videli u drugom trejleru (a da verovatno to niste ni znali), jer ona je osoba koja Leji predaje u ruke svetlosnu sablju koja je ranije pripadala Anakinu, pa Luku Skajvokeru. E sad, zašto je Maz toliko važna i šta ona zapravo može da nam otkrije? Pa, na nekoliko slika procurelog koncept arta možemo da vidimo kako Maz u nekakvoj radionici sklapa neku svetlosnu sablju i da poseduje kaibur kristale.

Otprilike na 00:52
Takođe, brojne glasine (od izvora koji su i ranije davali tačne informacije) govore da Maz pomoću Sile indukuje flešbekove u glavama Fina, Hana i Rej, te im objašnjava šta se desilo sa Lukom i zašto je on u izgnanstvu. Isti izvori tvrde da kada se Maz i Rej sretnu u filmu, deluje da se njih dve znaju od ranije, a tome u prilog ide i jedan navodan opis koncept arta u kom se vidi Maz u jednoj prostoriji sa gomilom dece među kojom je samo jedna ljudska devojčica, koja verovatno predstavlja Rej.

I šta sad možemo da zaključimo iz svega prethodnog (pod uslovom da su te informacije tačne)? Pa, Maz je sigurno jaka u Sili, a znanje da se sklopi svetlosna sablja joj je jedino mogao dati Luk Skajvoker. Maz je očigledno poznavala Luka, a koncept art sa decom predlaže da je Luk pokušao da obnovi red Džedaja, a u kom je Maz bila učitelj.

Nekoliko izvora tvrde da je u flešbekovima koje opisuje Maz prikazana bitka između dve grupe koje su u produkciji imale kodne nazive „Clan” i „Seven”. Mišljenja sam da su „Clan” zapravo Vitezovi Rena, a da su „Seven” zapravo Džedaji koji su inače i bili poraženi u ovoj bici.

E sad, na osnovu svega prethodnog, hajde da izvedemo potencijalnu putanju kojom su išli Džedaji nakon Epizode VI: nekoliko godina nakon bitke za Endor, Luk Skajvoker je krenuo sa obnavljanjem Reda Džedaja. Među nekolicinom učitelja je bila i Maz Kanata. Desetak godina pre Epizode VII se pojavljuju Vitezovi Rena koji organizuju novu čistku Džedaja. Nakon velike bitke, Džedaji su potučeni, a nekoliko preživelih, među kojima su Luk, Maz i Rej (koja je Padavan), beže u izgnanstvo. Oni ostaju u tom izgnanstvu sve do „buđenja” u Epizodi VII.

I to bi bili mogući odgovori na to šta se desilo sa Lukom i sa Džedajima nakon Epizode VI. Ponavljam, ovo su za sada samo glasine i teorije, tako da nemojte uzimati prethodne informacije zdravo za gotovo. Kako god bilo, uvek je zabavno spekulisati o ovakvim stvarima.

Vladimir Jakšić, HoloNet Serbia

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *