Noć istraživača

Kao što smo već najavljivali, Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ učestvovaće na ovogodišnjoj Noći istraživača. Dok se pripremamo za glavni događaj u petak, iz programa serijala naučno-popularnih predavanja tokom ove nedelje izdvajamo:

18.09. u 18.30h, Odeljenje za kulturu i umetnost Biblioteke Grada Beograda

MSci Sonja Žakula: „Sanjaju li kiborzi biomehaničke ovce?”

Da li je masivnim uplivom tehnologije u sve društvene sfere došlo do stvaranja hiper-realnosti sa kojom su stvoreni novi okviri postojanja, prisustva i društvenosti? Naš predavač će vam približiti pojam hiper-realnosti i prodiskutovati sa vama kako se to promenila naša percepcija realnosti kroz korišćenje interneta i socijalnih mreža u odnosu na vremena u kojima moderne tehnologije nisu postojale.

21.09. u 19.30h, Mala sala Zadužbine Ilije M. Kolarca

dr Ana Banić: „Zamišljanje bududnosti u filmovima na temu postapokalipse”

Svi smo gledali filmove na temu postapokalipse i znamo da fiktivni postapokaliptični svet u velikom broju filmova ovog (pod)žanra uglavnom naseljavaju relativno mala, zatvorena ljudska „društva“, koja se prikazuju kao izolovane zajednice. Naš predavač će vam u skladu sa antropološkim pristupom istraživanju igranih filmova rastumačiti filmove na temu postapokalipse kao savremene mitove i otkriti vam šta nam antropološka analiza filmskih narativa postapokalipse može redi o društvu/kulturi koja ih je proizvela.

22.09. u 18.30h Odeljenje za kulturu i umetnost Biblioteke Grada Beograda

dr Zoran Živković: “Budućnost i naučna fantastika”

Koliko je naučna fantastika uspešna kao sredstvo za predviđanje bududnosti? Treba li se uopšte time baviti? Zašto se i dalje čitaju SF dela koja su proročki potpuno zakazala? Valja li nam predvideti ili sprečiti bududnost? To su samo neka od pitanja na koje de se naš predavač potruditi da vam pruži odgovore u ovom uzbudljivom predavanju.

Vidimo se!

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *