Mač i magija IV: razgovor sa Markom Miranovićem

U subotu, 19.09.2015, u Domu omladine Beograda održan je četvrti po redu festival (konvencija) epske fantastike Mač i magija“. Na programu festivala bile su prezentacije i demonstracije društvenih i kompjuterskih igara, kozplej takmičenje, predstavljanje LARP udruženja, kao i diskusije i predavanja o brojnim temama vezanim za žanr i fandom.

Razgovarali smo sa Markom Miranovićem, koorganizatorom festivala, autorom i voditeljem emisije Sazvežđe 202″ na Radiju Beograd 202,  i spiritus movensom benda Númenor.

Marko Miranović

EMITOR: Festival je završen. Čuli smo prezentacije, videli društvene igre i kozplej. Kakvi su utisci organizatora? Da li biste nešto posebno izdvojili?

Marko Miranović: Ovaj festival je bio definitvno najposećeniji do sad. Isto tako, mislim da smo ponudili najbolji program do sada kada je reč o tribinama, predavanjima i društvnim igrama. Praktično rečeno svaki deo festivala je bio jako dobro posećen, svaki segment ispraćen od strane publike.

Izdvojio bih više neke zabavne momente, ali to su detalji koji se više tiču organizacije i promocije, to su oni momenti koji se dešavaju iza scene…

E: Ovo je već četvrti put da „Mač i magija“ organizuje festival ovog tipa. Kako vidite festival u budućnosti?

MM: Festival je još uvek relativno nov, tek traje godinu i po dana, i vrlo brzo evoluira tako da je jako teško reći kako će izgledati za narednih godinu ili dve, ali sigurno znam da ćemo se u narednom periodu fokusirati na tribine i društvene igre, ali i vizuelno ćemo videti da podignemo utisak na viši nivo, mada je i trenutan nivo sasvim korektan.

E: Postoje li aktivnosti udruženja „Mač i magija“ van okvira festivala? Kontakt informacije?

MM: Premda planiramo nešto češće da imamo festivale i konvencije u budućnosti nisam siguran da će biti toliko aktivnosti izmedju festivala. Ali, svakako treba pomenuti našu emisju „Sazvežđe 202“ koja se emituje na talasima Radio Beograda 202. U neku ruku ta emisija (late night show) je prdužetak festivalskih emisija jer je tesno povezana sa tematikom konvencija.

Već neko vreme planiramo jedan poseban muzički show koji bi naše udruženje „Mač i magija“ organizovalo za bend Numenor, ali za sada imamo samo okvirne planove, jer je novi album Numenora tek izašao u Americi, a sledeća četiri meseca sledi samo promocija (intervjui, recenzije, Internet…).

Što se tiče kontakta najbolje i najlakše je da nas nadjete na Fejsbuku, na društvenim mrežama smo uvek aktivni.

Miloš Petrik

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *