13. Međunarodni salon stripa

Juče, 25. septembra otvoren je XIII međunarodni salon stripa u Beogradu. Na nagradni konkurs stiglo je 277 radova više od trista autora iz ukupno dvadeset sedam zemalja. Žiri, koji su činili poznati domaći stripski autori, izvršio je selekciju i prvu nagradu dodelio stripu Baku“ Nenada Pejčića i Igora Krstića, dvojcu poznatom po zapaženoj priči Tain“ iz prvog albuma Linija fronta“ izdavačke kuće System Comics„. Nagradu za scenario osvojio je Milan Marjanov za strip Pismo“, dok je nagradu za najbolji crtež dobio Predrag Buca Popović za strip Escape“. Ovi i drugi nagrađeni radovi biće izloženi još neko vreme u Srećnoj galeriji SKC-a.

Velika sala, izložba Valtera Venturija

Velika sala, izložba Valtera Venturija

Kako ovogodišnji Salon čini čak šest izložbi, posetioci su imali jedinstvenu priliku da se upoznaju sa radom velikog broja domaćih i stranih autora, kao i da teško stečene novce slupaju na širok izbor iz izdavačkih kataloga svih većih domaćih izdavača. Specijalni gost ovogodišnjeg Salona, scenarista i urednik Zagora“ Moreno Buratini uživao je zasluženo (zajedno sa svojim junakom) veliku pažnju posetilaca.

Učesnici kozplej takmičenja, Deathstroke (pobednik) na desnoj strani.

Učesnici kozplej takmičenja, Deathstroke (pobednik) na desnoj strani. Prepoznajete li ostale?

Pre dodele nagrada održano je i Kozplej takmičenje. Žiri su činili gosti salona i prošlogodišnji pobednici, a takmičari su prikazali divergentnu galeriju likova uglavnom iz američkih i japanskih izdanja. U nadi da ćemo u budućnosti videti i neku ubedljivu Barbarelu, ne možemo zameriti žiriju što je odlučio da nagradu za prvo mesto dodeli Petri Nikolić i Deathstrokeu.

Višnja Gročić, kao Selina Kajl (pre osvajanja drugog mesta) i Miloš Petrik kao Harvi Dent (pre transformacije)

Višnja Gročić, kao Selina Kajl (pre osvajanja drugog mesta) i Miloš Petrik, kao Harvi Dent (pre transformacije)

Program Salona i u naredna dva dana (subotu 26. i nedelju 27. 9.) ostaje gust i zanimljiv: ne propustite da posetite Studentski kulturni centar.

Miloš Petrik

fotograf: Andrej Bjelaković

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *