TRIBINA: Dilan Dog, detektiv košmara

Pred punom tribinskom salom Doma omladine o Dilanu Dogu, detektivu natprirodnog, zakletom vegetarijancu i antialkoholičaru su govorili Aleksandar Nešić – Kreša, saradnik u izdavačkoj kući Darkwood i Miloš Petrik, moderator.

Tvorac lika Dilana Doga je Ticijano Sklavi iz kuće Serđo Boneli, ali do današnjeg dana je u ovom projektu učestvovalo 25 scenarista i to sa nejednakim uspehom. Vizuelni tvorac je Anđelo Stano, ali mnogi misle da je to Klaudio Vila Koji je uradio prve 42 naslovne strane.

Aleksandar Nešić, Miloš Petrik, i kamara stripova

Aleksandar Nešić, Miloš Petrik, i kamara stripova

Po motivima Dilana Doga snimljena su i dva filma od kojih je Dellamorte Dellamore (1994.) samo delimično inspirisan njime, odnosno rađen je po motivima romana Ticijana Sklavija koji je bio inspirisan jednom epizodom Dilana Doga, plus što u njemu glumi Rupert Everet obučen slično Dilanu. Drugi film iz 2007. jeste adaptacija stripa. Do sada je objavljeno preko 100 000 stranica stripa (specijali, almanasi, giganti, kolor festovi). To je i veoma angažovan strip; podiže razna ekološka i društvena pitanje i ima mnogo pop kulturnih referenci što mu neki i zameraju govoreći da prosto preuzima radnju izvesnih horor filmova sa čime se pristuni nisu usložili ističući da su u pitanju tek omaži.

Kada je o likovima reč – i oni su na neki način inspirisani filmom. Tako Dilan i sam često pominje kako strahovito liči na glumca Ruperta Evereta, a njegov pomoćnik Gručo Marks i likom i rečju podseća na jednog brata Marks. Od početka je Gručo zamišljen kao komik rilif, kao Čiko u Zagoru i to je bio Bonelijev uslov da ovaj strip uopšte bude objavljen. Iznenađujuće je što je Sklavi dobio priliku da napravi jedan takav strip jer su do tada jedino vesterni bili popularni. Tu je i inspektor Blok, očinska figura, koji je prekršio neobrojeno zakona da bi pomogao Dilanu u rešavanju slučajeva. Na kraju dr Ksabaras – anagram od Abraksas odnosno Đavo – arhineprijatelj za koga postoje neke indicije da je Dilanov otac, ali to do kraja ne biva razjašnjeno.

Adresa na kojoj Dilan živi, Krejven Roud 7 zaista postoji i na njoj se nalazi klub Dilan Dog.

Sem fizičkog, postoji i elektronski Krejven Roud, i to je forum koji svedoči o popularnosti Dilana Doga. Fanovi su veoma aktivni, prevode, pišu recenzije i snimaju filmove.

U Britaniji ovaj strip nije popularan, ali zato jeste u Italiji, Brazilu, Turskoj, Južnoj Koreji, kod nas, a čak i u Americi i u nemačkoj su izlazili neki serijali. Za Dilana se ljudi lako vežu, istakao je Nešić, jer je emotivan.

Naslovnica prvog broja

Naslovnica prvog broja

Kod nas su ga izdavali, hronološki poredani: Dnevnik, Horus (pirat), Vanini, Abaton, System Comics koji i danas izdaje gigante i Veseli četvrtak (objavio superbook ediciju)

Danas u Italiji Dilan Dog doživljava jednu pravu revoluciju. Inspektor Blok odlazi u penziju, Dilan je dobio mobilni telefon, ispostavlja se da Ksarabas možda i nije sasvim zao i to sve nailazi na negativne reakcije jer je fizičko starenje tabu u svetu stripa. Neki učesnici tribine su mišljenja da je to OK, sve kod se zadrži duh originalnog stripa, dok su ostali bili šokirani tim novotarijama. Za revoluciju je dobriom delom odgovorna Paula Barbati, scenaristkinja koja je prekinula učmalost u koju je strip u jednom trenutku zapao. Ona se sve više bavi Dilanovom ličnošću, istražuje je i produbljuje (kao u epizodi Fobija). Zanimljivo je i da je najavljeno da u naredne 2 godine u stripu neće biti ničeg paranormalnog – ostaje da se vidi kako će to izgledati.

Ako niste čitali Dilana Doga, ovih 7 epizoda je po mišljenju samog Ticijana Sklavija ključno: Zora živih mrtvaca (1), Zona sumraka (7), Morgana (25), Priča ni o kome (43), Povratak u Zonu sumraka (57), Poslednji čovek na Zemlji (77) i Priča o Dilanu Dogu (100) koja je bila zamišljena i mogla da bude kraj serijala, ali je Dilan Dog previše popularan da bi se završio nakon samo 100 epizoda.

Pored njih Aleksandar Nešić preporučuje i epizode: Dugački pozdrav, Jezero na nebu, Smrt-Ljubav-Smrt, Dvorac strave (dvobroj), Nevidljivi, Posle ponoći, Hijene.

Na zahtev publike učesnici su naveli nekoliko stipova koji su po njihovom mišljenju slični Dilanu Dogu: francuski serijal Putnici koji će uskoro biti objavljen i kod nas, Alijas Brajana Majkla Bendisa po kome na proleće izlazi serija, Bafi, ubica vampira (strip), The Shadow po kome je već i snimljen film.

O velikoj popularnost Dilana Doga svedoči kako puna sala, tako i činjenica da prvi put nakon 50 godina Zagor više nije najprodavaniji strip kod nas. To je dovoljan razlog da ako već niste, dohvatite prvi broj i krenete sa čitanjem.

Ivana Nešić

Print Friendly, PDF & Email

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *