Čitaćemo: Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike

Jovan Ristić i Miroslav Lakobrija su pre skoro deset godina u okviru Beokona, konvencije ljubitelja fantastike u organizaciji Ovoga Društva, pokrenuli program domaćeg filma fantastike. Nešto što je bilo deo jednog festivala pokazalo se kao samostalna i žilava živuljka, koja je kljucala Jovana i Miroslava da nastave da rade, i izrasla u samostalni Festival srpskog filma fantastike. Jovan i Dragan Jovićević (koji je postao jedan od oslonaca Festivala) latili su se sistematizacije onoga što su u saznali kopajući po filmskim spiskovima i arhivama, i predstavljaju nam to znanje sabrano u knjigu „Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike“.

Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike

Filmski centar Srbije je ovih dana objavio knjigu „Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike“ Jovana Ristića i Dragana Jovićevića, koja donosi istoriju i pregled fantastičkog stvaralaštva i motiva u srpskom, ali i jugoslovenskom igranom filmu.
Knjiga sadrži generalnu istoriju fantastike u srpskom i jugoslovenskom filmu, počev od nemog filma „Faun“ Ernesta Bošnjaka (1924) do prvog srpskog 3D filma „Peti leptir“ Milorada Milinkovića (2014).
Knjiga donosi i detaljan pregled kratkometražnih i srednjemetražnih filmova u svim žanrovima fantastike (čista fantastika, naučna fantastika, hororska fantastika, epska fantastika) koji su nastali u Srbiji od 1990. do 2014. godine, a na čiju važnost je ukazivao Festival srpskog filma fantastike, puštajući ih u svojim selekcijama tokom devet godina postojanja ove manifestacije.
„Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike“ je dvojezično izdanje – sa jedne strane je srpski original a sa druge strane engleski prevod.
Tu je i stotinak crno-belih i kolor fotografija, iz arhiva Jugoslovenske kinoteke i ličnih zbirki autora filmova, selektivna filmografija sa 164 dugometražna i kratkometražna igrana filma, kao i indeks autora i indeks naslova.
Knjiga ima 508 strana, na engleski su je prevele Jelena Kosanović i Nela Grahek, urednik izdanja je Miroljub Stojanović a korice je dizajnirao Nebojša Pilipović Pilo.
Autori su dugogodišnji novinari i rukovodioci Festivala srpskog filma fantastike. Jovan Ristić radi u novinskoj agenciji Beta, dugogodišnji je direktor a sada selektor Festivala. Dragan Jovićević je urednik kulture u NIN-u i programski je direktor Festivala.

Prvo upoznavanje publike sa knjigom je 3. marta u 10:30 u okviru tribinskog programa FESTa, u Domu omladine Beograda:

43. FEST: TRIBINE u DOB-u

Tribina posvećena promociji knjige IZGUBLJENI SVETOVI SRPSKOG FILMA FANTASTIKE autora Dragana Jovićevića i Jovana Ristića, u izdanju FCS. Knjiga se bavi pregledom srpske filmske scene, danas i kroz istoriju, kada je reč o filmskoj fantastici.

Učesnici: Dragan Jovićević, Jovan Ristić, Miroljub Stojanović (urednik izdavačke delatnosti u FCS), Đorđe Kadijević (reditelj)

Moderator: Dragan Jovićević

a sledeće će biti u okviru festivala „Povratak u bioskop 2“ koji Kinoteka u saradnji sa nama sprema u aprilu (a o tome više uskoro).

Redakcija

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *