Isidor i neljudska bića

Dušan Pavlić (art) i Zoran Penevski (txt) su prethodnom saradnjom na stripu Filip i Olga (knjiški moljci) osvojili ljubitelje knjige i stripa britkim komentarima na teme klasične vs konfekcijske književnosti, i dinamike odnosa u dugim vezama. Strip je krenuo 2010. na Fejsbuku, da bi jestivo izdanje osvanulo 2012, u izdanju System Comicsa. Serijal se okončao jubilarnom stotom tablom u julu 2014.

Bez pauze, saradnja se nastavila, a novi projekat se zove „Isidor i neljudska bića“, po glavnom junaku i njegovom celokupnom vokabularu.

U pitanju je jedno simpatično monstrumče i neiskvarena duša, a nema boljeg opisa od nekoliko kaiševa, pa:

 

Cenjene izvođače umetničkih radova smo imali ovo da pitamo:

Vas dvojica odavno već sarađujete zajedno, kako biste opisali razvoj tog odnosa?

ZP: Nema tu razvoja odnosa: u početku beše Reč, a Dule je genije, i tako…

DP: Kao traženje u magli. Dugo se znamo i sarađujemo. Na početku mog crtanja strip kaiševa, devedesetih, Pene mi je bio velika podrška. Znali smo da bi valjalo nešto početi ali tada nismo znali tačno šta. Stripovi koje radimo poslednjih godina krenuli su spontano i bez opterećenja i to nas veoma raduje.

Ton „Isidora“ je takav da može biti zanimljiv i prijemčiv publici svih uzrasta. Da li ste posebno imali i najmlađe na umu?

ZP: Ja sam hteo mračnu, filozofsku priču, a Duletu je on bio sladak i tako…

DP: Ne. Verovatno je problem u meni. Još ne umem da napravim jasan otklon od ilustracije za decu. Ali sa druge strane drago mi je ako je junak i deci simpatičan.

Napomena: razgovarali smo kad je projekat bio na jednocifrenom broju tabli, ne pucajte u nas ako u međuvremenu ode u njemački egzistencijalizam /valjda neće/

ISIDOR I NELJUDSKA BIĆA je fenomenalno ime za bend. Koja muzika ide uz stvaranje Isidora?

ZP: Jeste. U glavi sam zapravo imao bend „Dr Spira i ljudska bića“. Uz Isidora bi išli „The Twilight Sad“.
DP: Motown!

Neizbežno je poređenje Isidor – Groot (iz Čuvara galaksije). Inspiracija ili sinhronicitet?

ZP: Znam da postoje mnogi likovi koji znaju samo jednu reč ili ispuštaju jedan zvuk, ali ja to nisam čitao (taj SF). Svi ti likovi su uklopljeni u određeni kontekst i njihova funkcija se uklapa u tu strukturu. Isidor je suprotno tome – on zna samo jednu reč i ta reč daje kontekst stripu. Takođe, volim ograničenja (napravite serijal od lika koji zna samo jednu reč!), a Dule je savršeni crtač čudovišta – i to sam hteo da izvučem iz njega.

Možemo li dobiti proces rada, olovka/tuš/kolor, uvek je zanimljivo da vidimo kako nastaje kadar (takođe, da li postoji razvojni put do ovog izgleda glavnog lika, ili se rodio ovakav)

ZP: (Dule, daj čoveku neke skice)
DP: Na početku želeo sam da to bude slepi miš, i takve su mi prve skice… ali sam ga kasnije udaljavao u nešto što samo podseća na slepog miša. Nažalost, svaku skicu istuširam i ne ostavljam olovku… evo zato nekih prototipova iz početne faze.

[Inače, kad crtam kaiševe] namerno ne čitam Penetov tekst unapred… Ni sam ne znam šta će biti iduće nedelje.

Da li će i kad ovo biti sabrano u neko izdanjce?

ZP: Nadamo se. Planiram da izdržimo do 50 epizoda (za one koji nisu primetili: svaka epizoda zove se „Isidor“, tako da je to ime i najbolje i najslabije epizode).

DP: Čim skupimo kritičnu masu epizoda.

 

Prve table su osvanule u novembru 2014, a na Fejsbuk stranici „Isidor i neljudska bića“  trenutno je aktuelan kaiš #16. Ko ne voli da gaca kroz mutne vode fejsbučne, Pavlić sve uredno postavlja i na svoj blog http://duxillustrations.blogspot.com

Žarko Milićević

Print Friendly, PDF & Email

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *