Strip četvrtak #1 u Vašoj prečici

Ko o čemu, mi smo se ponovo bavili stripom. Ovog puta na terenu, u Zemunu, u Vašoj prečici (Magistratski trg 16). Razgovor o stripu, prvi od većeg broja planiranih, vodili su danas (04.12.2014.) urednici u izdavačkoj kući Darkvud, Milan Jovanović i Aleksandar Nešić zv. Kreša. Tema odabrana za prvu instancu programa razgovora o stripu bila su dva stripa o muzičarima iz Darkvudove edicije Trag: Ejmi Vajnhaus francusko-katalonske ekipe u sastavu Oglin, Gofet, i Fernandes, i Bili Holidej argenntinskog dvojca Munjos-Sampajo.

Ejmi Vajnhaus - korice

Ejmi Vajnhaus – korice

Strip o Ejmi Vajnhaus objavljen je prvobitno u jednoj francuskoj ediciji posvećenoj tzv. Klubu 27: popularnim muzičarima koji su umrli sa 27 godina, i u sklopu koje su objavljeni stripovi o Džimiju Hendriksu, Dženis Džoplin, Kurtu Kobejnu, i drugima. Strip o Ejmi Vajnhaus odabran je za domaće izdanje iz razloga što su urednici Darkvuda ljubitelji njene muzike, a nastao je iz razgovora vođenih sa velikim brojem prijatelja i članova porodice.

Bili Holidej, korice

Bili Holidej, korice

Biografski strip o Bili Holidej nastao je u kolaboraciji Munjosa i Sampaja, i povezan je sa njihovim ranijim radom „Bar kod Džoa“ i detektivskim serijalom „Alak Siner“ upravo po naslovnom liku. Munjosov karakteristični chiaroscuro i na art deco način groteskna stilizacija obeležavaju i ovaj plod saradnje dvojice argentinskih autora.

Pevaljke, narkomanke, alkoholičarke: to svi znaju. Ovim dvema damama možemo se, možda, približiti i upoznati ih na jedan lirskiji, manje kurirav način upravo posredstvom neke romansirane biografije.

Toliko za sada. Razgovori o stripu na istom mestu i u istom terminu najavljeni su i za budućnost. Ljubitelji umetnosti i piva imaju se čemu nadati.

Miloš Petrik

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *