Po nalogu Drugarice Jovanke – Escape the Room

Scenario je jednostavan: Drugaricu Jovanku Budisavljević-Broz muči pitanje da li je muž vara ili ne. Da bi odgovorila, ona šalje ekipu ljudi od poverenja da pretrese Titov salon i pronađe dokaze za jedan ili drugi odgovor. Odvažna ekipa ima samo sat vremena da izvrši pretragu pre nego što salon obiđu stražari koji će ih, nesumnjivo, nestati sa lica zemlje. Vreme počinje kada se vrata zatvore.

O čemu se radi? Neko obdaren iskrom genija setio se da „escape the room“ žanr tekstualnih i point-and-click avantura sa kompjutera prebaci u „stvaran“ svet. Soba koju smo posetili druga je takve vrste u Beogradu, koliko mi znamo, i sastoji se iz nemalog broja prepletenih problema koji se baziraju na elementarnoj matematici, percepciji, slaganju jednostavnih slagalica, i sličnim logičkim zagonetkama čije zajedničko rešenje daje kod. Ukucavanjem koda u tastaturu pored vrata sat se zaustavlja i vrata se otvaraju; igra je gotova, i pobedili ste. Za slučaj tragičnog neuspeha, sat se zaustavlja na nuli, i tu se simulacija završava. Što je sreća, pošto bi inače mogla da se završi u nekoj krečani.

"Je l' imamo ključ od vitrine, ili da razvaljujem?"

„Smanji filmgrain filter, ne vidim ništa!“

Poučeni ranijim iskustvom, nismo se vrteli po sobi kao pilad u kučinama, ignorišući sve što bi drugi članovi ekipe imali da kažu. Naprotiv, pažljivo smo, sa minimalnom dozom uzbuđenja, cičanja, i panike, sklapali kockicu po kockicu dijaboličnog mozaika dok nismo našli odgovor na pitanje iz zadatka. Inventivnom upotrebom jednostavnih predmeta saznali smo rešenje zagonetke koja je mučila Drugaricu Jovanku, ali ga ovde nećemo otkrivati.

Sa šestoro ljudi, od kojih su se dvoje prvi put, a četvoro drugi put susreli sa ovakvom vrstom live action zabave, „Titova tajna“ bila je otkrivena za malo preko pola sata. Preporučujemo je potpunim početnicima. „Misterije“, na drugoj lokaciji, ali sa sličnim ambijentom, preporučujemo malo iskusnijima (to je bilo naše prvo iskustvo sa ovom vrstom igre, i završilo se ponižavajućim neuspehom). Druge sobe, i one otvrene i one koje su tek u najavi, planiramo da posetimo u budućnosti. U svakom slučaju, idite, isprobajte, vežbajte se u frustriranom vikanju na bližnje, i okončajte radni dan ili započnite veče osećajem trijumfa ili očaja – u svakom slučaju, počastite se emocijom.

Miloš Petrik

Print Friendly, PDF & Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *