Korporativni pandemonijum: očaravajuća vizija fašizma

Društvo „Lazar Komarčić“ sinoć je ugostilo deo tima koji stoji iza grafičkog romana „Korporativni pandemonijum“, i to crtača Aleksandra Zolotića, kome je ovo prvi projekat ovog obima, i urednika izdavača, zemunske „Besne kobile“ Gorana Lakićevića. Potpisnik ovih redova vodio je sa gostima kratak i sadržajan razgovor.

Zolotić, Petrik, Lakićević

Zolotić, Petrik, Lakićević

Roman je već zapažen od kritike i mejnstrim medija, a doneo je svojim autorima i prvu nagradu ULUPUDSa za strip izdanje na prošlom Sajmu knjiga. Predstavlja plod saradnje iskusnog scenariste Zorana Penevskog i mlade nade domaće ilustracije, Aleksandra Zolotića.

Korporativni pandemonijum, tabla 29

Korporativni pandemonijum, tabla 29

Posetioci su mogli da čuju da je roman, možda pomalo neobično, nastao od koncepta za glavnog lika. Upečatljive Zolotićeve ilustracije, u tom trenutku stare nekoliko godina, urednik Lakićević zapazio je na Stripolisu 2011, i predložio Zolotiću da se od njih napravi knjiga. Zolotić, koji se tada prevashodno bavio dečijom ilustracijom, vratio se sa elanom mračnijim temama i motivima, ali se od ideje da se ilustracije predstave u svojoj izvornoj formi odustalo. Slike su tražile da budu upletene u narativ, a za taj zadatak odabran je Zoran Penevski. Rezultat je bilo luksuzno, prestižno izdanje koje zaslužuje svu hvalu i sva priznanja koja dobija.

Korporativni pandemonijum, tabla 72

Korporativni pandemonijum, tabla 72

Sam roman bavi se putem anonimnog radnika u prodavnici igračaka, koji želi da poboljša svoju situaciju. On menja svoj lik za krila, i vine se u visine. Bez odavanja razrešenja, možemo reći da priča nema srećan kraj. Za inspiraciju poslužili su kineski gradovi-fabrike, u temi i načinu izlaganja se primećuje uticaj Gilijamovog „Brazila“, a kritički odnos prema agresivnom tržišnom nastupu je na liniji „Reklamokratije“ Pola i Kornbluta i Murove „Prometee“. Posetioci su imali priliku da knjigu na licu mesta kupe, dobiju posvetu sa crtežom, odnesu je kući, i pročitaju u pola noći u jednom dahu. Možda su neki to i uradili. 

Korporativni pandemonijum, tabla 24

Korporativni pandemonijum, tabla 24

Iako je priča zaokružena, nastavak sličnog obima je u povoju. Radi se i na kratkim pričama smeštenim u isti svet, od kojih se očekuje da će taj svet produbiti i pružiti kontekst za nastavak. Autorima i uredniku „Besne kobile“ želimo srećan rad i svaki uspeh. „Korporativni pandemonijum“ ima našu preporuku.

Miloš Petrik

fotografija: Ivana Nešić

Print Friendly, PDF & Email

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *