Fantastika na Festu

Juče, 27.02.2015. počeo je 43. Međunarodni filmski festival – Fest, i to ove godine sa sloganom „Tu smo! U sazvežđu Pobednika“, stoga što se od ove godine dodeljuje nagrada za postignuća u vezi sa filmom na životnom nivou. Čestitamo prvim laureatima, Mileni Dravić, i Aleksandru Nikolajeviču Sokurovu.

Emitor.rs za vas izdvaja filmove fantastike i horora koje možete pogledati u sledećih nekoliko dana, pri čemu se koncentrišemo na redovan program. Ceo program, sa cenama ulaznica i vremenima i mestima emitovanja, možete videti na sajtu festivala.

Babaduk (The Babadook, r. Kent, Australija)

Žanr: horor

Samohrana majka pokušava da se nosi sa smrću svoga muža, dok je dete ubeđeno da u kući, zajedno sa njima, živi čudovište iz naslova. O ovom filmu bilo je reči na tribini Društva „Lazar Komarčić“ o filmovima u prethodnoj godini.

Čovek-ptica (Birdman, r. Injaritu, SAD)

Žanr: fantastika(?)

Propali glumac, poistovećen sa ulogom Čoveka-ptice iz superherojske franšize, pokušava da povrati umetnički kredibilitet brodvejskom predstavom. Dese se Stvari.

Čudna boja suza tvoga tela (L’étrange couleur des larmes de ton corps, r. Kate, Forzani, Belgija / Francuska / Luksemburg)

Žanr: horor

Čovek istražuje smrt svoje žene prateći misteriozne tragove koje mu ostavljaju neobične komšije, a sve u hodnicima sopstvene stambene zgrade.

Devojka se vraća kući sama, noću (A Girl Walks Home Alone at Night, r. Amirpur, SAD)

Žanr: horor

Vampir uhodi stanovnike grada duhova… u Iranu.

Distanca (La distancia, r. Kabaljero, Španija)

Žanr: SF

Mladi seljak sa Krima odlučuje da postane rudar u Sibiru, gde, zahvaljujući nedostatku skrupula, po raspadu SSSR-a postaje jedini vlasnik jedne od najvećih elektrana. Pošto je čudak, otima nemačkog umetnika i njegovog kojota.

Glasovi (The Voices, r. Satrapi, SAD)

Žanr: komedija / horor

Momak koji priča sa (zlim) kućnim ljubimcima pokušava da se dopadne devojci. U trenutku početka zapleta, ona ga (zlo) ispali.

Teško je biti bog (Trudno bыtь bogom, r. German, SAD / Nemačka)

Žanr: SF

Grupa naučnika pokušava da pomogne divljacima na nekoj egzotičnoj planeti da prevaziđu sopstveni srednji vek, trudeći se da se ne mešaju nasilno i nikoga ne ubiju.

Let Us Prey (r. O’Mali, Ujedinjeno kraljevstvo, Irska)

Žanr: horor

Uhapšenik u izolovanoj policijskoj stanici polako počinje da da širi svoj uticaj kako na susede, tako na policajce noćne smene kojima je palo u dužnost da ga čuvaju.

Metamorfoze (Métamorphoses, r. Onore, Francuska)

Žanr: fantastika (?)

U ovoj adaptaciji Ovidijevog epa, mlada devojka, predgimnazijalka, biva zavedena čudesnim pričama neobičnog mladića o bogovima koji se zaljubljuju u smrtnike.

Samuraj (Der Samurai, r. Klajnert, Nemačka)

Žanr: fantastika / horor

Mladi policajac prati vuka, koji ga vodi do ludaka sa katanom. Iz nekog razloga, on nastavlja da sledi ludaka sa katanom koji hara po lokalnom selu.

Šta radimo sakriveni (What We Do in The Shadows, r. Klement, Vajtiti, Novi Zeland)

Žanr: komedija / horor

Trojica vampira suočavaju se sa problemima svakodnevnog savremenog života: kućni poslovi, noćni klubovi, plaćanje računa (vaistinu horor).

Tmina (r. Bursać, Srbija)

Žanr: SF

Godina je 2021. Mladić po imenu Petar probava novu drogu, i nešto se u njemu menja. Nikoga, međutim, nije briga.

Tokijsko pleme (トウキョウ トライブ, r. Sono, Japan)

Žanr: SF

U alternativnom Japanu, teritorijalne bande dominiraju Tokijom. Jedna tragična smrt izaziva opšti rat. Rađeno prema manzi.

Vidim, vidim (Ich seh, ich seh, r. Franc, Fijala, Austrija)

Žanr: drama / horor

Kada se, posle plastične hirurgije, majka vrati svojoj dvojici blizanaca, oni počinju da sumnjaju u njen identitet.

Zubati (Tusk, r. Smit, SAD)

Žanr: horor / komedija

Radio voditelj sa interneta gubi se u Manitobi, a njegova devojka udružuje se sa njegovim najboljim prijateljem i bivšim policajcem u potrazi za njim. O ovom filmu već je bilo reči.

Toliko od nas. Vidimo se na Festu, kako na fantastičkom, tako i na ostatku programa. Ako želite da podelite utiske sa nama, možete to učinitti u komentarima.

Miloš Petrik

 

Print Friendly, PDF & Email

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *